Pancakes z jabłkami i cynamonem
Pancakes z jabłkami i cynamonem – czyi pyszny jesienny pomysł na śniadanie !
Poranki są coraz chłodniejsze, a śniadania częściej pojawiają się w ciepłej wersji. Owsianki, jaglanki, naleśniki… A ja proponuje pankejki ! Pyszne, puszyste, lekko korzenne z dodatkiem tartej marchewki i prażonych jabłek z cynamonem. To połączenie, którego koniecznie musicie spróbować tej jesieni.
Pancakes z jabłkami i cynamonem – przepis
Składniki:
140 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
180 ml mleka roślinnego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka syropu klonowego/można użyć też syropu z agawy
2 łyżki oleju kokosowego
1 duża starta marchewka
+odrobina olej
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy. W drugiej misce łączymy mleko roślinne z octem jabłkowym i odstawiamy na chwilę, następnie wlewamy olej i syrop klonowy. Łączymy składniki przy pomocy rózgi kuchennej. Mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez gródek. Na koniec do ciasta dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy na patelnię porcję ciasta. Smażymy placki z obu stron. Jabłka kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy 1 łyżkę ksylitolu i cynamon. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem aż owoce zmiękną.