Babka zebra z lukrem cytrynowym
Babka zebra z lukrem cytrynowym – kolejna pyszna babka warta spróbowania !
Ciasta i wszelkie wypieki nie są moją mocna stroną (zdecydowanie lepiej czuje się w wytrawnych daniach oraz wypieku chleba i bułek), ale muszę przyznać, że babki to mi wyjątkowo w tym roku wychodzą i to jakie ! Kolejne cudo, które trafia na moja listę sprawdzonych przepisów ? Babka zebra z lukrem cytrynowym, czyli słodkie ciasto ucierane i lekko kwaskowa polewa, które stworzyły pyszny duet ! Tym razem na oleju i wodzie gazowanej.
Koniecznie spróbujcie ?
Jak uniknąć zakalca ? Kliknij tutaj !
Babka zebra z lukrem cytrynowym – przepis:
SKŁADNIKI:
400 g mąki tortowej
200 g cukru pudru (można użyć również drobnego cukru do wypieków)
1 opakowanie cukru waniliowego
150 ml oleju (najlepiej bezwonnego rzepakowego)
220 ml wody gazowanej
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sok z 1/2 cytryny
Lukier cytrynowy:
140 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniącą i sztywna.
2. Do piany dodajemy po jednym żółtku zmniejszając obroty miksera. Następnie na przemian dodajemy wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
3. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao (chodzi o to aby oba ciasta były tej samej gęstości).
4. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i wysypujemy kaszą manną (można zastąpić bułką tartą lub mąką). Ciasto wlewamy naprzemiennie, raz jasne, raz ziemne. Wyrównujemy wierzch. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50-55 min, do suchego patyczka. Gotową babkę wyciągami i zostawiamy do wystygnięcia. Przestudzoną babkę wyciągamy z formy i polewamy lukrem cytrynowym.
LUKIER CYTRYNOWY:
Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i ucieramy aż powstanie gładka masa bez grudek. Można do tego użyć łyżki lub rózgi kuchennej.
Babka zebra z cytrynowym lukrem Pyszna babka cytrynowo-czekoladowa cytrynowym lukrem.
Kategorie: Ciasta, Wielkanoc Kuchnia: bez laktozy, Bez masła
Tagi: babka, Ciasta, ciasto Wielkanocne
Czas przygotowania: 30 minutes Cook Time: 50 minutes Całkowity czas: 1 hour 20 minutes
Ilość porcji: 1 ciasto
Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
- 400 g mąki tortowej
- 200 g cukru pudru można użyć również drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 ml oleju najlepiej bezwonnego rzepakowego
- 220 ml wody gazowanej
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sok z 1/2 cytryny
Lukier cytrynowy
- 140 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniącą i sztywna.
- Do piany dodajemy po jednym żółtku zmniejszając obroty miksera. Następnie na przemian dodajemy wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
- Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao (chodzi o to aby oba ciasta były tej samej gęstości).
- Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i wysypujemy kaszą manną (można zastąpić bułką tartą lub mąką). Ciasto wlewamy naprzemiennie, raz jasne, raz ziemne. Wyrównujemy wierzch. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50-55 min, do suchego patyczka. Gotową babkę wyciągami i zostawiamy do wystygnięcia. Przestudzoną babkę wyciągamy z formy i polewamy lukrem cytrynowym.
Lukier cytrynowy
- Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i ucieramy aż powstanie gładka masa bez grudek. Można do tego użyć łyżki lub rózgi kuchennej.