Szybkie ciasto dwukolorowe (wegańskie)
Szybkie ciasto dwukolorowe- ze składników, które każdy ma w domu !
Uwielbiam szybkie i proste do zrobienia ciasta, które praktycznie same się robią ? Juz jakiś czas temu nosiłam się z zamiarem zrobienia wegańskiego ciasta , ale jak już naszła mnie taka straszna ochota na coś słodkiego to zorientowałam się, że niewiele mam składników ? Na szczęście z tych podstawowych tez da się coś wykombinować. trochę mąki, ksylitolu, kakao, mleka roślinnego, masła orzechowego i mamy ciacho ! I to jeszcze jakie dobre ? Zdecydowanie to ciasto trafia na moja listę przepisów do powtórzenia !
Do popołudniowej kawy czy herbaty pasuje idealnie, a i z kubkiem kakao będzie pysznie ?
Szybkie ciasto dwukolorowe – przepis
Ciasto jasne:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ksylitolu lub brązowego cukru
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
Kilka kropli soku z cytryny
3 łyżki masła orzechowego
80 ml oleju (neutralnego w smaku)
1 łyżeczka sody
⠀
Ciasto ciemne:
2 szklanki mąki
1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego
1/2 szkl. Ksylitolu lub brązowego cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
⠀
Sposób wykonania:
Do miski wsypujemy suche składniki. W drugiej mieszamy mleko roślinne z sokiem z cytryny i olejem, następnie mokre składniki wlewamy do suchych .Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Tak samo postępujemy w przypadku ciemnego ciasta tylko dodatkowo dodajemy kakao.
Formę (u mnie prostokątna blaszka, ale można upiec w formie keksowej 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw jasne ciasto, następnie ciemne i za pomocą noża mieszamy. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C. Na koniec ciasto posypałam kakao, ale można też polać je roztopioną czekolada lub posypać cukrem pudrem.
⠀
Szybkie ciasto dwukolorowe Pyszne wegańskie ciasto dwukolorowe, bez białego cukru z dodatkiem masła orzechowego. Kategorie: Ciasta Kuchnia: bez cukru, Wegańska Tagi: Ciasta, ciasto, Ciasto wegańskie Czas przygotowania: 30 minutes Cook Time: 50 minutes Całkowity czas: 1 hour 20 minutes Autor: Marcepanowa kuchnia SkładnikiCiasto jasne
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ksylitolu lub brązowego cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
- Kilka kropli soku z cytryny
- 3 łyżki masła orzechowego
- 80 ml oleju neutralnego w smaku
- 1 łyżeczka sody
Ciasto kakaowe
- 2 szklanki mąki
- 1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szkl. Ksylitolu lub brązowego cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
Sposób wykonania
- Do miski wsypujemy suche składniki. W drugiej mieszamy mleko roślinne z sokiem z cytryny i olejem, następnie mokre składniki wlewamy do suchych .Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Tak samo postępujemy w przypadku ciemnego ciasta tylko dodatkowo dodajemy kakao.
- Formę (u mnie prostokątna blaszka, ale można upiec w formie keksowej 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw jasne ciasto, następnie ciemne i za pomocą noża mieszamy. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C. Na koniec ciasto posypałam kakao, ale można też polać je roztopioną czekolada lub posypać cukrem pudrem.