Kopytka z sosem kurkowym (wegańskie)
Kopytka z sosem kurkowym – wegański i bezglutenowy obiad dla całej rodziny
Czas zacząć sezon na dania z leśnymi grzybami. Nie da się ukryć faktu, że zbliża się jesień i w kuchni zaczynają królować bardziej konkretne i rozgrzewające potrawy. A z racji, że jest to najlepszy okres jeśli chodzi o grzyby to nie mogło zabraknąć jakiegoś dania z moimi ulubionymi kurkami. W tamtym roku najczęściej trafiały do jajecznicy czy omletu, a w tym postawiłam na domowe bezglutenowe kopytka z wegańskim sosie śmietanowym z kurkami i świeżym koperkiem. Pyszne i jednocześnie bardzo sycące danie obiadowe, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie ?
Oczywiście osoby spożywające nabiał mogą śmiało zastąpić śmietankę owsianą, śmietaną najlepiej kremówką (gdyż chodzi tutaj o lekko słodki i kremowy posmak)
Taki śmietanowo-kurkowy sos można podać też z makaronem, polać nim potrawy mięsne, stworzy też świetny duet z plackami ziemniaczanymi ?
A Wy w jakiej odsłonie najczęściej serwujecie kurki ?
Zanim jednak przejdziecie do przepisu na pyszne kopytka z sosem kurkowym, to zapoznajcie się z najlepszą metodą na oczyszczenie kurek.
Jak oczyścić kurki?
Ze względu na to, że grzyby szybko wchłaniają wodę to umycie ich pod wodą nie jest najlepszym sposobem. Najskuteczniejszą metodą jest posypanie kurek solą i zalanie wrzątkiem. Dzięki temu oczyścimy kurki z piasku, a grzyby nie nasiąkną.
Bezglutenowe kopytka:
250 g ugotowanych ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
Sos śmietanowy z kurkami
1 opakowanie śmietanki owsianej
Kurki (ok. 100-150 g)
Świeży koperek
1 łyżka oleju lub roślinnej margaryny
Sól, pieprz
Kopytka bezglutenowe, wegańskie
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na gładką masę. Odstawiamy aby wystygły. Gdy przestygną dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i olej. Zagniatamy ciasto na posypanym mąką blacie. Ciasto dzielimy. Formujemy wałek i tniemy na małe kopytka. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od wypłynięcia.
Sos śmietanowo-kurkowy (wegański)
Na patelni rozgrzewa olej lub roślinną margarynę (jeśli dodajecie cebulę to podsmażania ją w pierwszej kolejności) , podsmażamy na niej dobrze oczyszczone kurki. Do podsmażonych kurek wlewamy śmietankę (polecam owsianą Alpro dostępną w Lidlu) i dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy kopytka i posypujemy koperkiem.
Jak Wam się podoba taka obiadowa propozycja ? Kto już przyrządzał coś dobrego z kurek ?