Lody solony karmel bez maszynki (wegańskie)

Zdjęcie - Lody solony karmel bez maszynki (wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Lody solony karmel bez maszynki (wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lody solony karmel z podwójną dawką karmelu !

Uwielbiam lody i w sezonie letnim jem je prawie codziennie 🙂 Często też eksperymentuje w domowym zaciszu tworząc przeróżne smaki, od owocowych sorbetów po mleczne z dodatkami. W tym roku mam już za sobą sorbet z mango i marakui, lody kokosowo-truskawkowe, lody o smaku masła orzechowego (które znajdziecie w e-booku), oraz solony karmel. Przyznam, że spośród wymienionych wyżej te smakowały mi najbardziej. Może to dlatego, że jestem wielka fanką karmelu i potrafię wyjadać go ze słoika !

Zrobiłam je na śmietance owsianej, z dodatkiem banana, domowego solonego karmelu i mielonych orzechów laskowych.

Jak zrobić najlepszy wegański solony karmel ? Przepis znajdziecie poniżej.

 

 

Zdjęcie - Lody solony karmel bez maszynki (wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lody solony karmel:
300 ml śmietanki owsianej (kupiłam w Lidlu)
1 bardzo dojrzały banan
5 łyżek domowego solonego karmelu (przepis poniżej)
1 łyżka zmielonych orzechów laskowych
Szczypta cynamonu


Wszystko składniki umieszczamy w mikserze i blendujemy na gładką masę. Przelewamy ja do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.

 


Wegański solony karmel:
1 szklanka cukru (biały/trzcinowy/kokosowy)
1/2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki roślinnej margaryny
2 szczypty soli


Cukier wsypujemy do garnka (o grubym dnie, najlepiej nieprzywierającym). Podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru, zmniejszamy płomień. Następnie dodajemy roślinną margarynę i cały czas mieszamy. Naczynie zdejmujemy z ognia i natychmiast dodajemy pół szklanki mocno schłodzonego mleka, mieszając. W wyniku reakcji szokowej (ponieważ wlewamy do gorącego cukru zimne mleko) cukier się skrystalizuje. Należy go rozmieszać zanim ponownie umieścimy naczynie na gazie. Gotujemy aż pojawi się piana, a masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy sól i mieszamy. Karmel przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.

Zdjęcie - Lody solony karmel bez maszynki (wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody solony karmel bez maszynki (wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Lody solony karmel (wegańskie) Pyszne lody o smaku solonego karmelu z wegańskim solonym karmelem. Kategorie: Deser, lody Kuchnia: Wegańska Tagi: deser, lody, solony karmel Czas przygotowania: 25 minutes Cook Time: 15 minutes Całkowity czas: 40 minutes Ilość porcji: 8 porcji Autor: Gabriela Adamkiewicz SkładnikiLody solony karmel
  • 300 ml śmietanki owsianej kupiłam w Lidlu
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 5 łyżek domowego solonego karmelu przepis poniżej
  • 1 łyżka zmielonych orzechów laskowych
  • Szczypta cynamonu
Wegański solony karmel
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki roślinnej margaryny
  • 2 szczypty soli

Kategorie przepisów

Podobne przepisy