Lody solony karmel bez maszynki (wegańskie)
Lody solony karmel z podwójną dawką karmelu !
Uwielbiam lody i w sezonie letnim jem je prawie codziennie ? Często też eksperymentuje w domowym zaciszu tworząc przeróżne smaki, od owocowych sorbetów po mleczne z dodatkami. W tym roku mam już za sobą sorbet z mango i marakui, lody kokosowo-truskawkowe, lody o smaku masła orzechowego (które znajdziecie w e-booku), oraz solony karmel. Przyznam, że spośród wymienionych wyżej te smakowały mi najbardziej. Może to dlatego, że jestem wielka fanką karmelu i potrafię wyjadać go ze słoika !
Zrobiłam je na śmietance owsianej, z dodatkiem banana, domowego solonego karmelu i mielonych orzechów laskowych.
Jak zrobić najlepszy wegański solony karmel ? Przepis znajdziecie poniżej.
Lody solony karmel:
300 ml śmietanki owsianej (kupiłam w Lidlu)
1 bardzo dojrzały banan
5 łyżek domowego solonego karmelu (przepis poniżej)
1 łyżka zmielonych orzechów laskowych
Szczypta cynamonu
Wszystko składniki umieszczamy w mikserze i blendujemy na gładką masę. Przelewamy ja do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
Wegański solony karmel:
1 szklanka cukru (biały/trzcinowy/kokosowy)
1/2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki roślinnej margaryny
2 szczypty soli
Cukier wsypujemy do garnka (o grubym dnie, najlepiej nieprzywierającym). Podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru, zmniejszamy płomień. Następnie dodajemy roślinną margarynę i cały czas mieszamy. Naczynie zdejmujemy z ognia i natychmiast dodajemy pół szklanki mocno schłodzonego mleka, mieszając. W wyniku reakcji szokowej (ponieważ wlewamy do gorącego cukru zimne mleko) cukier się skrystalizuje. Należy go rozmieszać zanim ponownie umieścimy naczynie na gazie. Gotujemy aż pojawi się piana, a masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy sól i mieszamy. Karmel przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.
- 300 ml śmietanki owsianej kupiłam w Lidlu
- 1 bardzo dojrzały banan
- 5 łyżek domowego solonego karmelu przepis poniżej
- 1 łyżka zmielonych orzechów laskowych
- Szczypta cynamonu
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki roślinnej margaryny
- 2 szczypty soli