Tarta z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z ciasta francuskiego – czyli pomysł na obiad lub śniadanie w 12 minut !

Śniadanie na wytrawnie czy słodko ? Był taki okres w mim życiu, że praktycznie każde śniadanie było na słodko. Najczęściej padało na owsianki, klasyczne lub z owocami, w weekend bardziej wykwintnie czyli np. naleśniki, pankejki. Ale smaki się zmieniają i teraz wybieram te wytrawne propozycje 🙂 Kanapki, omlety,  jajecznica z dodatkami i od niedawna hit poranków czyli wytrawna tarta z ciasta francuskiego z nadzieniem z jajek i różnymi dodatkami. 

Nieraz widziałam już propozycję tarty z ciasta francuskiego, ale dopiero niedawno postanowiłam ją zrobić i muszę przyznać, że nie sądziłam , że to będzie takie dobre ! Szybka, pyszna i tania – czego chcieć więcej 🙂

Jeśli chodzi o dodatki, to tutaj można eksperymentować do woli. Trzeba też dodać, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki.

Zdecydowanie warta spróbowania !

Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tarta z ciasta francuskiego – przepis

SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3-4 jajka
ulubiona mieszanka przypraw
Świeża rukola lub szpinak
Awokado
Sól
Pieprz
Mieszanka ziaren (siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni)


SPOSÓB WYKONANIA:

Ciasto francuskie rozwijamy i razem z papierem układamy na blaszce do pieczenia. Następnie boki zawijamy do środka. Jajka mieszamy z przyprawami, solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto francuskie. Na wierzchu układamy rukolę i awokado. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-12 min. Po wyjęciu tartę posypałam jeszcze mieszanką ziaren (słonecznik, sezam, siemię lniane i pestki dyni i polałam ją sosem miodowo-musztardowym).

Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam też do zajrzenia na mój Instagram

marcepanowa_ Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Witajcie! Miałam dzisiaj nic nie wrzucać no ale Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dzień dobry w #kolorowypiątek ☺️ Wczoraj mie Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dzień dobry! A może już dobry wieczór 😅 Kol Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dobry wieczór! Może nie zostanę zamordowana za Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dzień dobry w #kolorowypiątek Melduje, że żyj Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dzień dobry w #kolorowypiątek ! Dzisiejszy dzie Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dzień dobry ! Po jasnym zdjęciu czas wrócić na Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dzień dobry ! Mój kręgosłup wyszedł i nie wi Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Obserwuj mnie na Instagramie Zdjęcie - Tarta z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tarta z ciasta francuskiego Szybka, prosta i pyszna tarta z ciasta francuskiego i nadzienia z jajek. Kategorie: Kolacja, Obiad, Śniadanie Kuchnia: Fit, Wegetariańska Tagi: kolacja, Obiad, śniadanie, tarta Czas przygotowania: 5 minutes Cook Time: 12 minutes Całkowity czas: 17 minutes Ilość porcji: 4 osoby Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3-4 jajka
  • ulubiona mieszanka przypraw
  • Świeża rukola lub szpinak
  • Awokado
  • Sól
  • Pieprz
  • Mieszanka ziaren siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni
Sposób wykonania
  • Ciasto francuskie rozwijamy i razem z papierem układamy na blaszce do pieczenia. Następnie boki zawijamy do środka.
  • Jajka mieszamy z przyprawami, solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto francuskie. Na wierzchu układamy rukolę i awokado.
  • Na wierzchu układamy rukolę i awokado. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-12 min.
  • Po wyjęciu tartę posypałam jeszcze mieszanką ziaren (słonecznik, sezam, siemię lniane i pestki dyni i polałam ją sosem miodowo-musztardowym).

Kategorie przepisów

Podobne przepisy