Bułeczki dynie kardamonowo-cynamonowe
Bułeczki dynie – jesienne bułeczki pachnące kardamonem i cynamonem !
W końcu mam i ja ! Co roku podziwiałam te małe, urocze drożdżowe bułki w kształcie dyni, ale jakoś zabrakło mi odwagi aby je upiec. W końcu podjęłam ryzyko i za pierwszym razem sukces ! Nie tylko pięknie się upiekły i nie popękały ale też wyszły pyszne w smaku. Zdecydowanie jedne z lepszych słodkich bułek jakie kiedykolwiek zrobiłam ?
Bułeczki dynie z kardamonem i cynamonem
Składniki:
30 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
250 ml mleka (u mnie roślinne)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć)
Ok. 500 g mąki + do podsypania
60-70 g ksylitolu lub cukru
30 ml oleju
Mleko przelewamy do garnka i lekko podgrzewamy z cynamonem i kardamonem. Kruszymy do niego drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 min. Następnie do zaczynu dodajemy ok. 500 g mąki pszennej, ksylitol, olej i ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypujemy mąką tak aby nie kleiło się do rąk. Wkładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie pozbywamy się powietrza uderzając ciasto pięścią. Urywamy z niego równe kawałki i formujemy bułeczki. Obwiązujemy sznurkiem lub nitką, aby nadać kształt dyni. Układanych je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smarujemy mlekiem lub olejem. Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowe bułeczki studzimy.
Wskazówki:
Do zrobienia ogonków posłużyła mi kora cynamonu, ale można zrobić je też z ciasta.
W przepisie użyłam ksylitolu ale spokojnie można dać zwykły cukier.
Olej w przepisie można zamienić na roztopione i przestudzone masło.
Sznurek zdejmujemy dopiero po wystudzeniu bułek !
marcepanowa_ Jesienne dzień dobry ?? U mnie od rana porz Dzień dobry w zielony #kolorowypiątek ? ⠀ Witajcie ! Dzień rozpoczął się aktywnie ale pr Dzień dobry ! Miało nie być posta, ale w sumie Dzień dobry ! No i mamy poniedziałek, a raczej Dzień dobry ! Nie samą owsianką człowiek żyj Dzień dobry ! Iza @healthyizzi uratowała mi tro Dzień dobry ! ?? Na wstępie chciałam Wam Dzień dobry ! ☀️?? Po pierwsze jak wida Obserwuj mnie na instagramie Bułeczki dynie kardamonowo-cynamonowe Pyszne i puszyste słodkie bułeczki w kształcie dyni, pachnące karadmonem i cynamonem. Kategorie: Drożdżówki, Pieczywo Kuchnia: Wegańska Tagi: bułki, drożdżówki Czas przygotowania: 1 hour 20 minutes Cook Time: 20 minutes Całkowity czas: 1 hour 40 minutes Ilość porcji: 12 bułek Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 250 ml mleka u mnie roślinne
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii można pominąć
- Ok. 500 g mąki + do podsypania
- 60-70 g ksylitolu lub cukru
- 30 ml oleju
Sposób wykonania
- Mleko lekko podgrzewamy z cynamonem i kardamonem. Kruszymy do niego drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10-12 min. Do zaczynu dodajemy ok. 500 g mąki pszennej, ksylitol, olej i ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką tak aby nie kleiło się do rąk. Wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. Pozbywamy się powietrza uderzając ciasto pięścią. Urywamy kawałki i formujemy bułki. Obwiązujemy sznurkiem aby nadać kształt dyni. Uskładanych je na blaszce. Wierzch smarujemy mlekiem lub olejem. Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowe bułeczki studzimy.