Pamiętacie jeszcze lato? Takie słoneczne, ciepłe, sielskie.... a zachody słońca? I ten zapach? Wszystko wokół kwitnące, młode, żywe aż słodko robi się w ustach. Kiedy to było? mhmmmm rozmażyłam się :)))) Pewnie dlatego podam wam przepis na przecier jagodowy i może dżem truskawkowy?
Przepis zaczerpnęłam z blogu Lemontea, lecz nieco go zmodyfikowałam.Wyszedł rewelacyjnie - w sam raz na szybki obiad, wystarczy tylko podsmażyć mięso, co też dziś zrobiłam i z 10 słoików zostało 9.
Do garnka teflonowego wrzuciłam wypestkowane śliwki pokrojone w ćwiartki. Zasypałam cukrem i postawiłam na średnim gazie aż zaczęło skwierczeć. Zmniejszyłam ogień - tak minimalnie, by nie bulgotało za bardzo i smażyłam ok 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyłączyłam i odstawiłam dżem do ostygnięcia do następnego dnia.
Ile kosztuje cukier waniliowy zrobiony w domu? Na 1kg zwykłego cukru (3,50zł) potrzebne są 3 laski wanilii (3 x 2,50 zł = 7,50 zł). Zatem łącznie jest to koszt mniej więcej 11 zł. A efekt bez porównania lepszy. Zapach prawdziwego cukru waniliowego jest sto razy przyjemniejszy niż sztucznego wanilinowego