Domowy cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy
Tegoroczną edycję Waniliowego Weekendu zacznę od najbardziej podstawowych przepisów, czyli domowego cukru waniliowego i ekstraktu waniliowego :) Oba przepisy są bardzo proste i pozwalają otrzymać naturalny zapach i smak wanilii bez żadnych sztucznych dodatków.
Pozornie wykorzystanie prawdziwej wanilii może wydawać się drogie, ponieważ pojedyncze laski kupowane w sklepach uchodzą za produkt raczej luksusowy i dość kosztowny. W praktyce w sklepach internetowych można nabyć laski już za niecałe 2 zł (ja kupiłam za 1,70 i to b. dobrej jakości). Oczywiście do tego dochodzą jeszcze koszta wysyłki, ale warto kupić od razu większą ilość wanilii i przy okazji innych przypraw ;)
Sprzedawany w sklepach cukier wanilinowy to cukier z dodatkiem etylowaniliny, czyli sztucznej substancji aromatyzującej. Paczuszki są niewielkie (16-30g), dzięki czemu koszt 1 czy 2 torebek pozornie nie uderza nas po kieszeni. W rzeczywistości koszt 1kg cukru wanilinowego to ok. 40 zł.
Ile kosztuje cukier waniliowy zrobiony w domu? Na 1kg zwykłego cukru (3,50zł) potrzebne są 3 laski wanilii (3 x 2,50 zł = 7,50 zł). Zatem łącznie jest to koszt mniej więcej 11 zł. A efekt bez porównania lepszy.
Zapach prawdziwego cukru waniliowego jest sto razy przyjemniejszy niż sztucznego wanilinowego (tu muszę przyznać się do mojego małego zboczenia – każdego dnia kilka razy dziennie otwieram słoik z moim cukrem waniliowym i go wącham :D uwielbiam ten zapach :D)
A jak sprawa ma się z prawdziwym ekstraktem z wanilii i aromatem kupowanym w sklepach?
Syntetyczne aromaty waniliowe sprzedawane są w malutkich buteleczkach 9ml i kosztują ok. 1,50zł. Zatem koszt – powiedzmy – 100ml to trochę ponad 16 zł.
Do domowego ekstraktu waniliowego na 100ml wódki (4zł) przypadają 2 laski wanilii (2 x 2,50zł = 5 zł). Razem 9 zł.
Niestety ekstrakt z wanilii na bazie wódki jest mniej wydajny. Do standardowego ciasta zwykle używa się ok. 1 łyżeczki syntetycznego aromatu albo 1 łyżkę (czyli 2 razy więcej) naturalnego ekstraktu. Wynika z tego, że zrobienie samodzielnie ekstraktu jest trochę mniej opłacalne z finansowego punktu widzenia, niż kupno sztucznego aromatu. Ale czy naprawdę warto aż tak się szczypać? W tym wypadku różnica kosztów nie jest tak duża, a co naturalne – to naturalne :)
CUKIER WANILIOWY
1 laska wanilii,
ok. 300g cukru
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż. Łyżeczką lub nieostrą stroną noża wydłubać miąższ i dokładnie wymieszać go z cukrem. Pozostałość, czyli skórkę, pokroić na kawałki i również dodać do cukru. Cukier przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Już po kilku godzinach cukier przejmuje intensywny zapach wanilii :)
EKSTRAKT WANILIOWY
3 laski wanilii,
150ml wódki
Laski wanilii naciąć wzdłuż, ale nie wydłubywać miąższu. Włożyć je w całości do buteleczki lub słoiczka i zalać wódką. Zakręcić i odstawić. Ekstrakt jest gotowy, gdy zmieni kolor na karmelowobrązowy, a po odkręceniu słoiczka zamiast zapachu wódy czujemy ładny zapach wanilii ;) Trwa to co najmniej miesiąc.
Po użyciu każdym ekstraktu możemy stopniowo dolewać po trochę wódki i odłożyć do ponownego wzmocnienia aromatu. Co pewien czas warto dorzucać laski wanilii (lub nawet puste łupiny po wyskrobaniu miąższu do np. deseru) by wzmocnić aromat ekstraktu.