Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. W zależności jak bardzo chcecie pozbyć się smaku soli, tym dłużej śledzie powinny zostać w wodzie. Warto kawałeczek odkroić i spróbować czy już odpowiada smak. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Zaparzyć ją w przegotowanej wodzie, następnie przecedzić przez sito.
Piąty wpis to ... śledzie , bo dawno ich nie było ;))) Zrobiłam eksperymentalnie śledzika według przepisu podanego przez Yfcię w Galerii Potraw . Jeżeli lubicie pikantno-słodkie smaki , to ta potrawa jest właśnie dla Was .
Śledzie na Wigilię muszą być.. przynajmniej w moim rodzinnym domu. Obowiązkowo pakuje się u nas tą rybkę w octową zalewę, dodaje cebulki, przypraw..Odstawia na kilka dni i zajada ze smakiem. To chyba najprostszy sposób na przygotowanie śledzia o jakim słyszałam.
Odkąd pamiętam, mama robiła takiego śledzia. Kiedyś nie było matiasów - kupowało się śledzie solone z beczki, potem trzeba było je długo moczyć, żeby nadawały się do spożycia...
Tymi prostymi śledziami otwieram tegoroczne przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Potrzebne są tylko trzy składniki – filety śledziowe (matiasy), olej rzepakowy i cebula. Tutaj nie dodajemy żadnych innych składników. Prosto i pysznie.