Filety z kurczaka (...) robiłam dwa dni temu na obiad. Z myślą o tej sałatce przygotowałam o jeden filet więcej i w ten sposób zaoszczędziłam sobie pracy. (...) Podobne sałatki na bazie mięsa, które nam zostało z obiadu można zaserwować sobie również następnego dnia na lunch, do pracy.
Zostało mi trochę roszponki po wczorajszej sałatce z awokado, więc dzisiaj wykorzystałam ją do innej sałatki (...). Szybko się robi i świetnie smakuje. Polecam :)
Sałatki z dodatkiem awokado :) Owoc ten wciąż nie jest zbyt popularny w kuchni większości osób, dlatego jeśli ktoś szukałby pomysłu na przygotowanie czegoś z awokado, to zaraz po guacamole sałatka to najlepszy pomysł. Awokado dobrze smakuje w połączeniu z wyrazistymi w smaku składnikami, toteż na moim talerzu występuje w towarzystwie czerwonego grejpfruta, oliwek i krewetek.
Ciecierzycę namaczamy przez noc. Następnie gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ser, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy razem z ciecierzycą. Doprawiamy oliwą, octem balsamicznym tymiankiem i pieprzem. Podajemy na sałacie.
Pierwszy raz wypróbowałam czereśni jako dodatek do jakiegoś wytrawnego dania – a konkretniej do pysznej i lekkiej sałatki według przepisu Jamiego Olivera. Ich słodycz świetnie kontrastuje ze słoną szynką i parmezanem. Sałatka jest oryginalna, nietuzinkowa, według mnie wykwintna i bardzo, bardzo smaczna :)