Sałatka z sezamowym kurczakiem i serem camembert
Zostało mi trochę roszponki po wczorajszej sałatce z awokado, więc dzisiaj wykorzystałam ją do innej sałatki, lekko inspirowanej tym przepisem. Szybko się robi i świetnie smakuje. Polecam :)
SAŁATKA Z SEZAMOWYM KURCZAKIEM I SEREM CAMEMBERT
(na 1 porcję)
1 mały filet z piersi kurczaka,
½ krążka sera camembert,
garść roszponki,
2 łyżki suszonej żurawiny,
1 łyżka sezamu,
przyprawa ‘złocista’ do kurczaka,
1 łyżeczka octu balsamico,
2 łyżeczki oliwy,
sól i pieprz
Roszponkę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu.
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje.
Filet z kurczaka lekko rozbić, przyprawić i usmażyć na patelni grillowej. Pokroić mięso na paski i obtoczyć w sezamie. Camembert pokroić na trójkąty i zgrillować, aż zacznie się topić.
Kurczaka i ser ułożyć na roszponce, posypać żurawiną.
Oliwę wymieszać z octem balsamico, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę.