Sałatka z ciecierzycy z kozim serem i marynowaną papryką
Razem z innymi blogerami przygotowałam sałatkę z wykorzystaniem warzywa strączkowego na rozpoczęcie akcji Panny Malwinny z Filozofii smaku Warzywa strączkowe-edycja zimowa.
Sałatki przygotowali razem ze mną: Panna Malwinna, Mirabelka, Maggie, Siaśka i Tomek.
Składniki:
200 g ciecierzycy
opakowanie sera koziego do sałatek
duża czerwona cebula
kilka płatów marynowanej papryki
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka liści sałaty
1. Ciecierzycę namaczamy przez noc. Następnie gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Ser, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy razem z ciecierzycą.
3. Doprawiamy oliwą, octem balsamicznym tymiankiem i pieprzem.
4. Podajemy na sałacie.
Tags: cebula, ciecierzyca, kozi ser, papryka marynowana, strączkowe