Sałatka z ciecierzycy z kozim serem i marynowaną papryką

Sałatka z ciecierzycy z kozim serem i marynowaną papryką

Razem z innymi blogerami przygotowałam sałatkę z wykorzystaniem warzywa strączkowego na rozpoczęcie akcji Panny Malwinny z Filozofii smaku Warzywa strączkowe-edycja zimowa.

Sałatki przygotowali razem ze mną: Panna Malwinna, Mirabelka, Maggie, Siaśka i Tomek.

 

Zdjęcie - Sałatka z ciecierzycy z kozim serem i marynowaną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

200 g ciecierzycy

opakowanie sera koziego do sałatek

duża czerwona cebula

kilka płatów marynowanej papryki

szczypta pieprzu

1/2 łyżeczki tymianku

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżka oliwy z oliwek

kilka liści sałaty

 

1. Ciecierzycę namaczamy przez noc. Następnie gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Ser, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy razem z ciecierzycą.

3. Doprawiamy oliwą, octem balsamicznym tymiankiem i pieprzem.

4. Podajemy na sałacie.

 

 

Tags: cebula, ciecierzyca, kozi ser, papryka marynowana, strączkowe

Kategorie przepisów