Sałatka z chrupiącą wędliną i czereśniami wg Jamiego Olivera
Pierwszy raz wypróbowałam czereśni jako dodatek do jakiegoś wytrawnego dania – a konkretniej do pysznej i lekkiej sałatki według przepisu Jamiego Olivera. Ich słodycz świetnie kontrastuje ze słoną szynką i parmezanem. Sałatka jest oryginalna, nietuzinkowa, według mnie wykwintna i bardzo, bardzo smaczna :)
SAŁATKA Z CHRUPIĄCĄ WĘDLINĄ I CZEREŚNIAMI
(2 porcje)
2 duże garście miksu sałat,
liście różnych posiekanych ziół (Jamie proponuje trybulę, miętę, pietruszkę i koperek, ja użyłam bazylii, mięty, tymianku i oregano),
4-6 cieniutkich plastrów wędzonej szynki lub salami (albo to i to),
duża garść czereśni,
świeżo starty parmezan (opcjonalnie),
kilka kromek ciabatty,
oliwa,
ocet balsamiczny,
sól i pieprz
Kromki ciabatty zgrillować na mocno rozgrzanej patelni, aż będą chrupiące. Skropić oliwą i odłożyć.
Sałatę umyć i osuszyć. Czereśnie wydrylować.
Na patelnię wylać odrobinę oliwy i usmażyć na niej wędlinę, aż będzie chrupiąca.
2 łyżki oliwy wymieszać z łyżką octu balsamicznego, szczyptą soli i pieprzu. Powstały sos wylać na patelnię po wędlinie i podgrzać go ok. 10 sekund, mieszając, aby połączył się z sokami z patelni.
Sałatę wymieszać z ziołami, ułożyć na półmisku. Dodać szynkę i czereśnie. Całość skropić sosem i wymieszać. Można posypać parmezanem.
Ciabattę można połamać na kawałki i dodać do sałatki albo ułożyć osobno.
(przepis inspirowany kuchnią włoską pochodzi z książki J. Olivera „Kulinarne wyprawy Jamiego”, wyd. Insignis, 2010)