Dobra, niskobudżetowa sałatka. Doskonale nadaję się w sytuacjach kiedy idziemy na imprezę, na którą wypada coś przynieść ze sobą. Jest pyszna i szybka - więcej czasu zostaje na zajęcie się sobą a nie na wymyślanie dania popisowego. Zostawmy tą część dla gospodarza imprezy. Jednak jakby ktoś się uparł, to o tej sałatce zawsze można powiedzieć, że należy do modnej (czyli trendy) ostatnio kuchni zwanej fusion oznaczającej połączenie różnorodnych tradycji kulinarnych z różnych zakątków świata.
Zimne ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Do sporej miski wrzucić ziemniaki, cebule, kapary, oliwki - posolić, dodać pieprzu i zalać oliwą. Wymieszać i dolać octu winnego. Zamieszać i odstawić na 30 minut, najlepiej do lodówki. A potem smacznego.
Ta sałatka,(...) gości na naszym stole już od kilku sezonów. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do grilla, choć ja uwielbiam ją samą bez żadnych dodatków.
Chciałam zaproponować Wam tę sałatkę, bo teraz czas nastał taki, że śledzie jadamy częściej, zwłaszcza w okresie świątecznym. Niebywałym atutem jest prostota wykonania, a smak jej jest odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy;-). Może być również jedną z wigilijnych potraw. Zapraszam!
Dziś przedstawiam przepis na kolejną lekką surówkę, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Drobno poszatkowana kapusta, u mnie jeszcze młoda, ze startą marchewką i obłędnym dressingiem. Doskonała do obiadu, jak i do kanapek. Polecam!