Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śledzie mogę jeść na okrągło o każdej porze roku. Zaraziłam tę miłością również moją córkę, która swego czasu jako jedyna w przedszkolu je jadała, gdy były serwowane na obiad. Swoją drogą bardzo odważne podejście – podać je kilkuletnim dzieciom… Dietetyk miał chyba jakieś ukryte intencje;-) Ale, ale, troszkę odbiegłam od tematu. Chciałam zaproponować Wam tę sałatkę, bo teraz czas nastał taki, że śledzie jadamy częściej, zwłaszcza w okresie świątecznym. Niebywałym atutem jest prostota wykonania, a smak jej jest odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy;-). Może być również jedną z wigilijnych potraw. Zapraszam!
Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych matijas,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 słoik ogórków konserwowych,
  • 1 puszka fasolki czerwonej,
  • majonez,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i i obrane pokroić w grubą kostkę. Śledzie wymoczyć przez 1h w wodzie, opłukać, wysuszyć i również pokroić w grubą kostkę. Dorzucić fasolkę i ogórki pokrojone w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonezu wg uznania. Doprawić pieprzem.

Zdjęcie - Sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów