Po Świętach u nas - dietetycznie i skromnie. Przez ostatnie dni kuchnia grała ostatnie skrzypce. Dopiero dziś mam odwagę wstawić jakiś przepis. :-)) Jest to nasza wigilijna ryba w galarecie. :-)
Ten przepis kilka lat temu dostałam od mojej koleżanki Gosi. Przerażał mnie wtedy trudnością wykonania, lecz okazał się całkiem prosty. Od tamtego czasu jest to stałe wigilijne danie w naszej rodzinie. Efektem prac jest przepyszna ryba podana w niebanalny, powiem w wykwintny sposób.
To bardzo popularna przekąska w krajach skandynawskich. Pokrojoną w cieniutkie plasterki rybę podaje się na ciemnym pieczywie, posypuje koperkiem i przyozdabia plasterkiem cytryny. Świetnie się komponuje z młodymi ziemniakami. Można komponować różne kanapki wykorzystując każdy rodzaj pieczywa, również chrupkie oraz tosty.
Łosoś w chrupiącym cieście, z zielonymi szparagami i delikatnym sosem koperkowym to danie z rodzaju tych wykwintnych, znakomicie prezentujących się na talerzu.
Danie kuchni skandynawskiej, myślę, że również nada się na naszą postną Wigilię. Choć pewnie spokojnie będzie przyjęte z entuzjazmem na każdej imprezie.