Łosoś z cieście francuskim

Łosoś z cieście francuskim
Ten przepis kilka lat temu dostałam od mojej koleżanki Gosi. Przerażał mnie wtedy trudnością wykonania, lecz okazał się całkiem prosty. Od tamtego czasu jest to stałe wigilijne danie w naszej rodzinie.

Efektem prac jest przepyszna ryba podana w niebanalny, powiem w wykwintny sposób.

Zdjęcie - ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Łosoś w cieście francuskim - Laura

SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg filetów z łososia bez skóry (najlepiej dwa równe kawałki)
  • 2 białka jaja
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kapusta włoska (kilka dużych liści)
  • 2 pęczki koperku
  • sól, pieprz (pieprz cytrynowy jest najlepszy)
MASA:
Końcówki (ogonowe) łososia odciąć i posiekać je drobno. Ubić sztywną pianę z białek, delikatnie wymieszać ze śmietaną, pokrojonym koperkiem i posiekaną rybą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do zamrażarki, po około 30-45 minutach lekko zmiksować masę.

RYBA:
Filety oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną, ryba powinna być układana głowa do ogona, żeby powstał równy kwadrat

KAPUSTA:
Kilka dużych liści kapusty blanszować – sparzyć chwilę w osolonym wrzątku.

CAŁOŚĆ:
Rozmrożone ciasto rozwałkować do wielkości blaszki (keksówka lub inna wąska, długa). Wyłożyć blaszkę ciastem, tak aby na zewnątrz został odpowiedni zapas. Na cieście ułożyć liście kapusty (też z zapasem). Położyć pierwszy płat ryby, na to część masy rybno - jajecznej, drugi płat ryby i resztę masy.
Owinąć rybę kapustą i ciastem, ciasto skleić.
Piec 30-45 min w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.

Kategorie przepisów