Lato zaczyna nas rozpieszczać. W upalne dni najlepsze są zimne posiłki. Ja proponuje Wam dziś pyszną, szybką przekąskę, która dla mnie równie dobrze może być kolacją.
Blendujemy cieciorkę z kilkoma łyżkami pasty sezamowej, sokiem z połówki cytryny, jednym ząbkiem czosnku i wodą, którą dodajemy stopniowo w takiej proporcji, aby hummus cieciorka dała się zmiksować, a hummus miał dobrą konsystencję...
Cykoria jest warzywem niedocenianym na naszych stołach. Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia. Idealna na surówki i sałatki. Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami.
Proponuję Wam dzisiaj kalafior w arabskiej odsłonie. Jest lekkostrawny, świetnie poddaje się różnym zabiegom termicznym, w tym przypadku pieczeniu, zyskując przy tym wiele na smaku. Z całą pewnością jego smak i aromat Was zaskoczy, bo mnie zaskoczył, i to bardzo! A to za sprawą arabskich przypraw.
Szybkie do zrobienia, wyraziste i smaczne, a do tego ładnie prezentujące się na stole. Jestem fanką takich imprezowych przekąsek, a że mamy karnawał okazja do wykorzystania przepisu znajdzie się zapewne niejedna :)