Szpinak dokładnie przebrać i bardzo dokładnie wypłukać z piasku. Nic tak nie psuje smaku , jak trzeszczący między zębami piasek. Większe liście rozerwać, odciąć twarde łodyzki.
Wyszło przepysznie :) Podejrzewam, że w sezonie, gdy zamiast mrożonek, można użyć świeżych warzyw, będzie jeszcze lepsza. Zdecydowanie polecam i na pewno zapiekanka ta wchodzi na stałe do naszego menu :)
Rzadko jadamy potrawy z dodatkiem pora - zwykle ląduje jako włoszczyzna w zupie, czasem robię z niego surówkę albo dodaję do tradycyjnej sałatki jarzynowej - i to właściwie wszystko. A szkoda, bo można z niego wyczarować naprawdę smaczne dania. Takim daniem jest zapiekanka z porami, piersią z kurczaka i szynką.
Bardzo lubię pieczoną kaczkę, ale jeszcze nigdy sama jej nie robiłam. Ostatnio postanowiłam przyrządzić takie danie własnoręcznie. Wspomagałam się przepisem z "Kuchni polskiej" oraz internetowymi poradami
Bardzo lubię faszerowaną paprykę ale nie chciałam robić takiej jak zwykle czyli nadziewanej mięsem mielonym. Wykorzystałam więc kaszę gryczaną, która pomimo moich początkowych obaw świetnie pasowała do papryki. Do kaszy dodałam pieczarki oraz podsmażony boczek.
Zachęcam do wypróbowania kolejnej, mojej propozycji na kurczaka z warzywami. I tym razem nie ma w nim, niczego skomplikowanego w przygotowaniu ani żadnych wyszukanych składników. Natomiast smakuje wybornie:)