Zapiekanka z porem i kurczakiem
Rzadko jadamy potrawy z dodatkiem pora - zwykle ląduje jako włoszczyzna w zupie, czasem robię z niego surówkę albo dodaję do tradycyjnej sałatki jarzynowej - i to właściwie wszystko. A szkoda, bo można z niego wyczarować naprawdę smaczne dania. Takim daniem jest zapiekanka z porami, piersią z kurczaka i szynką. Smakuje nieźle i do tego jest bardzo sycąca. Na zdjęciach może niezbyt elegancko się prezentuje - jest to potrawa z serii tych, które lepiej smakują niż wyglądają ;)
Przepis wypatrzyłam u Madzi.
Składniki :
- 2 pory
- 1 duża pierś z kurczaka [ podwójna ]
- 5 plasterków szynki
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy dijon [użyłam musztardy bawarskiej]
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
- ciasto francuskie
- jajko
Pora umyć, pokroić w plasterki. Usmażyć na oliwie, następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażyć razem przez 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, musztardę i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać mąkę i dobrze wymieszać.
Naczynie żaroodporne [użyłam kwadratowego naczynia o boku 24 cm] posmarować oliwą, wyłożyć nadzienie i przykryć ciastem francuskim. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.30 minut.