Kaczka pieczona z jabłkami

Bardzo lubię pieczoną kaczkę, ale jeszcze nigdy sama jej nie robiłam. Ostatnio postanowiłam przyrządzić takie danie własnoręcznie. Wspomagałam się przepisem z "Kuchni polskiej" oraz internetowymi poradami m.in. z forum cincin .

Wyszło całkiem dobrze, rodzinka kaczkę zjadła, nikt się nie krzywił - nawet moje dziecko-niejadek :) Czyli jadalna wyszła ;)

 

Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
  • majeranek - 2-3 łyżki
  • rozmaryn - 1 łyżeczka
  • sól
  • 0,5 - 1 kg jabłek
  • tłuszcz do brytfanny [użyłam oleju]

 

Sprawioną kaczkę opłukać, osuszyć, natrzeć w środku i na zewnątrz solą oraz sproszkowanym majerankiem i rozmarynem [zioła utarłam w moździerzu]. Odstawić do lodówki na godzinę [można na dłużej- nawet na całą noc].

Jabłka opłukać, podzielić na połówki [podzieliłam na ósemki] i usunąć gniazda nasienne.  Włożyć je do tuszki, zaszyć.

Dno brytfanny posmarować tłuszczem, ułożyć na nim kaczkę piersią do dołu. Skropić tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Od czasu do czasu polewać kaczkę wytopionym tłuszczem.

Po ok. 1 godzinie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę [piersią do góry]. Pamiętać o polewaniu kaczki wytopionym tłuszczem co jakiś czas. Po ok.80 minutach wyjąć kaczkę z piekarnika i naciąć skórę między udkami a korpusem [z obu stron], żeby spłynął wytopiony tłuszcz. Wstawić z powrotem do piekarnika.

Kaczkę piec w sumie przez ok.1,5 - 2 godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy się upiekła  nakłuwając szpikulcem najgrubszą część udka - jeżeli wypływający sos będzie klarowny, to znak, że kaczka jest gotowa. Jeżeli nie - wstawić z powrotem do piekarnika.

Upieczoną kaczkę zostawić jeszcze na 15 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyjąć i podzielić na porcje. Ułożyć na półmisku i udekorować upieczonymi jabłkami. Od razu podawać.

 

Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ananas kandyzowany

Ananas kandyzowany

aronia aronia
Wiem co jem

Cranberry Noel - ciasteczka z żurawiną i rozmarynem

Cranberry Noel - ciasteczka z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak pieczony ze śliwkami i sosem sojowym

Kurczak pieczony ze śliwkami i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bananowe pancakes z solonym sosem karmelowym

Bananowe pancakes z solonym so…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Piernik czekoladowy z suszonymi  śliwkami

Piernik czekoladowy z suszonym…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą

Zielony keks z żurawiną i biał…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Żurek z jajkiem babci Wiktorii
2

Żurek z jajkiem babci Wiktorii

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Biała kiełbasa pieczona w cydrze

Biała kiełbasa pieczona w cydr…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Soczysta pieczeń z indyczego udźca
1

Soczysta pieczeń z indyczego u…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Biały barszcz na jogurcie

Biały barszcz na jogurcie

figmara figmara
figowe smaki

Zakwas na biały barszcz
1

Zakwas na biały barszcz

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna