Po upieczeniu i wystudzeniu, na biszkopcie rozsmarowujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę, a kiedy zastygnie, wykładamy konfiturę, ale tak, aby brzegi pozostały nieposmarowane.
Sałatka, którą chcę zaproponować z "Barze sałatkowym" zorganizowanym przez Pelę, nie jest sałatką typowo wiosenną, złożoną z sałaty i innych nowalijek. Jest bardziej uniwersalna i spokojnie może byc robiona o każdej porze roku. Jest to jedna z ulubionych sałatek mojego męża, głównie ze względu na curry, którego jest ogromnym zwolennikiem. Mnie również ona bardzo smakuje. Można podawać ją z majonezem lub bez niego.
Trzymam się zasady, że dobra sałatka nie powinna mieć więcej niż pięć składników. Czasami bogactwo sosu nadaje tak intensywny smak sałatce, że duża ilość składników jest wręcz niewskazana. Przepis zgłaszam do Baru sałatkowego.
Bardzo prosta i szybka a jednocześnie smaczna sałatka. Bo czy może być coś szybszego niż otworzenie puszek lub słoików i zmieszanie składników:) Przepis zglaszam do Baru sałatkowego.
Dzisiaj polecam sałatkę, która u mnie jest hitem od kilku lat. Ważne w tej sałatce są proporcje, żaden składnik nie może dominować. Obecność papryki oraz natki pietruszki jest obowiązkowa ponieważ nadaje niezwykłego smaku i ożywia nieco mdły ryż. Najlepiej smakuje podana po godzinnym postoju w lodówce.