Chrupiący kurczak w sezamie

Pomysł z książki "Smakowite potrawy z kurczaków".

Składniki:

4 uda z kurczaka

litr maślanki lub zsiadłego mleka

100 g sezamu

sól, pieprz, oregano, bazylia

wino do podlania kurczaka

Uda z kurczaka natrzyj solą, pieprzem i ziołami, ułóż w płaskim naczyniu i zalej maślanką. Zostaw najlepiej na noc, a co najmniej na 3 godziny w lodówce. Następnie wyjmij mięso nie ocierając maślanki i obtocz je w sezamie wymieszanym z ziołami. Ułóż uda w naczyniu do pieczenia i piecz przez około godzinę w 180 stopniach, podlewając winem (teoretycznie, do kurczaka pasuje białe, ale ja akurat miałam pół butelki czerwonego, które nam za bardzo nie smakowało, i moim zdaniem do kurczaka pasowało bardzo dobrze).

Podałam kurczaka z sałatką z kapusty pekińskiej z owocami (sklepową niestety).

Przepisy z tych kategorii

Kurczak sezamowo-imbirowy

Kurczak sezamowo-imbirowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone skrzydełka

Pieczone skrzydełka

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kurczak w cieście kokosowym
2

Kurczak w cieście kokosowym

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Niedzielny kurczak nadziewany

Niedzielny kurczak nadziewany

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kurczak pieczony w piekarniku
1

Kurczak pieczony w piekarniku

Beti Beti
kruche babeczki

Filet z kurczaka w teriyaki
1

Filet z kurczaka w teriyaki

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo