Chrupiący kurczak w sezamie

Pomysł z książki "Smakowite potrawy z kurczaków".

Składniki:

4 uda z kurczaka

litr maślanki lub zsiadłego mleka

100 g sezamu

sól, pieprz, oregano, bazylia

wino do podlania kurczaka

Uda z kurczaka natrzyj solą, pieprzem i ziołami, ułóż w płaskim naczyniu i zalej maślanką. Zostaw najlepiej na noc, a co najmniej na 3 godziny w lodówce. Następnie wyjmij mięso nie ocierając maślanki i obtocz je w sezamie wymieszanym z ziołami. Ułóż uda w naczyniu do pieczenia i piecz przez około godzinę w 180 stopniach, podlewając winem (teoretycznie, do kurczaka pasuje białe, ale ja akurat miałam pół butelki czerwonego, które nam za bardzo nie smakowało, i moim zdaniem do kurczaka pasowało bardzo dobrze).

Podałam kurczaka z sałatką z kapusty pekińskiej z owocami (sklepową niestety).

Kategorie przepisów

Podobne przepisy