Chrupiący kurczak w sezamie

Pomysł z książki "Smakowite potrawy z kurczaków".

Składniki:

4 uda z kurczaka

litr maślanki lub zsiadłego mleka

100 g sezamu

sól, pieprz, oregano, bazylia

wino do podlania kurczaka

Uda z kurczaka natrzyj solą, pieprzem i ziołami, ułóż w płaskim naczyniu i zalej maślanką. Zostaw najlepiej na noc, a co najmniej na 3 godziny w lodówce. Następnie wyjmij mięso nie ocierając maślanki i obtocz je w sezamie wymieszanym z ziołami. Ułóż uda w naczyniu do pieczenia i piecz przez około godzinę w 180 stopniach, podlewając winem (teoretycznie, do kurczaka pasuje białe, ale ja akurat miałam pół butelki czerwonego, które nam za bardzo nie smakowało, i moim zdaniem do kurczaka pasowało bardzo dobrze).

Podałam kurczaka z sałatką z kapusty pekińskiej z owocami (sklepową niestety).

Przepisy z tych kategorii

Niedzielny kurczak nadziewany

Niedzielny kurczak nadziewany

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kurczak pieczony w piekarniku
1

Kurczak pieczony w piekarniku

Beti Beti
kruche babeczki

Filet z kurczaka w teriyaki
1

Filet z kurczaka w teriyaki

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Kotlety drobiowe siekane smażone na oleju rzepakowym
2

Kotlety drobiowe siekane smażo…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ostro-słodki kurczak wolno gotowany
2

Ostro-słodki kurczak wolno got…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Kurczak jak z KFC  :)

Kurczak jak z KFC :)

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki