Tort czekoladowy
Przepyszny i bardzo łatwy tort.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
2 jajka
pół szklanki mąki
pół szklanki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
500 ml śmietany 30%
2 tabliczki czekolady
Poza tym:
tabliczka białej czekolady
3-4 łyżeczki konfitury (najlepsza różana, ale u mnie była malinowa),
Robimy biszkopt:
białka ubijamy z cukrem, a następnie delikatnie mieszamy z żółtkami i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 150 stopni.
Użyłam małej tortownicy, o średnicy 20 cm.
Po upieczeniu i wystudzeniu, na biszkopcie rozsmarowujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę, a kiedy zastygnie, wykładamy konfiturę, ale tak, aby brzegi pozostały nieposmarowane.
Teraz możemy przygotować krem.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady. W tym czasie ubijamy kremówkę.
Kiedy czekolada lekko przestygnie, powoli dodajemy do niej śmietanę i dokładnie mieszamy.
Wykładamy na ciasto, formując kopiec.
Dekorujemy według uznania.
Ciasto trzeba schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!