Małe, okragłe kotleciki..Połączenie mięsa mielonego z kapustą i ryżem, podane z pomidorowym sosem. Ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych, które czasami wydają się zbyt zwyczajne. Całkiem smaczne, choć bez szaleństwa.
1) Rozgrzać piekarnik do 180C. Przygotować dwie blachy. Odstawić. 2) Ubić mikserem masło z cukrami. Dodać skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy i likier pomarańczowy, ubijać dalej dodając jajka. 3) W dużej misce,wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać. Dodać płatki owsiane, żurawinę, orzechy i marchew. Dodać do masła i wymieszać mikserem na małych obrotach.
Postanowiłam w tym roku sama zrobić wielkanocne chlebki do koszyczka. Spodobał mi się pomysł Gosi, więc skorzystałam z jej przepisu. Nie dodawałam jedynie czosnku i nie posypywałam ich mąką. Chlebki wyszły bardzo smaczne, w kształcie jak bułeczki, doskonalne pasowały do naszego koszyczka ze święconką. Świąteczne chlebko-bułeczki dodaję do akcji Kuchnia Wielkanocna Olgi Smile.
U mnie w domu bardzo popularne są zapiekanki, najczęściej robię makaronowe bądź ryżowe. Więc kiedy znalazłam przepis na zapiekankę z pęczaku - a ten rodzaj kaszy jest również przez nas lubiany- wiedziałam, że prędzej czy później muszę ją zrobić.