Zapiekanka z pęczaku

Zapiekanka z  pęczaku

U mnie w domu bardzo popularne są zapiekanki, najczęściej robię makaronowe bądź ryżowe. Więc kiedy znalazłam przepis na zapiekankę z pęczaku - a ten rodzaj kaszy jest również przez nas lubiany- wiedziałam, że prędzej czy później muszę ją zrobić. Orginalny przepis  wykonany był z podrobów, ja jednak użyłam samych żołądków ale jeśli ktoś nie ma ochoty na podroby z powodzeniem można użyć wyłącznie  kurczaka. Zapiekanka jest bardzo smaczna. Przepis pochodzi z lutowego numeru Mojego Gotowania.

Zdjęcie - Zapiekanka z  pęczaku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 35 dag podrobów
  • 25 dag skrzydełek kurzych
  • sól
  • 15 dag mrożonej marchewki z groszkiem
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • po 3 łyżki masła i mąki
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany 18 %
  • pieprz
  • 25 dag pęczaku
  • łyzka oleju
  • 10 dag pieczarek

Podroby i skrzydełka oczyścić, umyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą, doprawić solą i gotować na małym ogniu. Gdy będą jeszcze lekko twarde dodać marchewkę z groszkiem, liście laurowe oraz ziele angielskie, cebulę. Ugotować do miękkości. Wyjąć podroby, mięso skrzydełek oddzielić od kości. Podroby pokroić na kawałki, 2 łyżki masła stopić w rondelku, oprószyć mąką i zasmażyć na złoto. Cały czas mieszając powoli wlewać śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z podrobami.

Kaszę przepłukać na sitku. Zalać w garnku dwukrotnie większą objętością wody, doprawić solą i wlać olej. Gotować, aż pęczak wchłonie cały płyn. Pieczarki oczyścić, pokroić  na plasterki, usmażyć na pozostałym maśle. Połączyć z ugotowaną kaszą, mięsem ze skrzydełek, warzywami oraz podrobami w sosie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zapiekać w 180 stopniach przez 25 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów