Mięso umyć dokładnie i przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem dwie godziny. Od czasu do czasu zaglądać i zdejmować łyżką szumowiny z wierzchu.
Warzywa obrać, umyć i wstawić do gara z wodą. Dodać pokrojone łodygi buraka i porcję rosołową. Wycisnąć sok z cytryny,dodać ocet sól i pieprz. Ugotować. Wyjąć warzywa, zostawiając buraczki i łodygi. Na koniec zaprawić śmietaną i i wrzucić drobno pokrojony koperek.
Na sporej patelni rozgrzać olej - wrzucić posiekaną cebule i czosnek - podsmażyć, posolić - smażyć aż się zeszklą. Nie wolno przypalić! Dorzucić pokrojoną w talarki cukinie, dolać łyżkę wody i soku z cytryny - smażyć ok. 5 minut.
Z warzyw ugotować wywar. Pod koniec dodać filety, doprawić przyprawami i gotować około 6 minut. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Wywar przelać przez sitko. Rybę rozrywać na mniejsze kawałki i układać w/g fantazji na półmisku. To samo zrobić z marchewką.
Śledzie opłukać, osuszyć, okroić w dzwonka. Można również śledzie namoczyć jeśli ktoś preferuje delikatny smak. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W słoiku układać warstwami śledzie i cebulę, każdą warstwę posypując mielonym pieprzem.