Botwinka

2 pęczki botwinki

1/2 jabłka

1/4 pęczka koperku

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

sól,pieprz

1/4 cytryny

3 łyżki śmietany 18%

1 łyżeczka octu

1 łyżka cukru

porcja rosołowa

ziemniaki

 

Warzywa obrać, umyć i wstawić do gara z wodą. Dodać pokrojone łodygi buraka i porcję rosołową. Wycisnąć sok z cytryny,dodać ocet sól i pieprz. Ugotować. Wyjąć warzywa, zostawiając buraczki i łodygi. Na koniec zaprawić śmietaną i i wrzucić drobno pokrojony koperek.

Ziemniaki ugotować w osobnym garnku. Na talerzu zrobić wysepkę z ubitych ziemniaków. Żeby szybko nie tonęły w botwince, można pod wysepkę położyć liść buraka.

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowy mus z ricotty

Czekoladowy mus z ricotty

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z selera, gruszki z serem pleśniowym

Sałatka z selera, gruszki z se…

figmara figmara
figowe smaki

Giant Donut Cake - wielki pączek na 6. urodziny bloga
2

Giant Donut Cake - wielki pącz…

food² food²
Food Square

Napoleonka z winogronami
2

Napoleonka z winogronami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki walentynkowe z kremem malinowym
1

Babeczki walentynkowe z kremem…

food² food²
Food Square

Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
1

Sałatka z burakiem, mandarynką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
2

Bułeczki z ziemniakami i koper…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka z selera, gruszki z serem pleśniowym

Sałatka z selera, gruszki z se…

figmara figmara
figowe smaki

Filet z kurczaka w porach w sosie curry
3

Filet z kurczaka w porach w so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

A’la Strogonow
1

A’la Strogonow

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy