Rosół na jesienne słoty

Rosół na jesienne słoty

pół kilograma mięsa wołowego na rosół (niezbyt chudego, najlepiej z kostka albo chrząstką)

2,5-3 litry wody

włoszczyzna: 2-3 marchewki, pół selera, 3 małe pietruszki, kawałek pora albo cebula (przekrojona na pół i podpieczona na suchej patelni przekrojoną stroną)

przyprawy: 4 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren owoców jałowca, 5 ziaren pieprzu

sól do smaku

Mięso umyć dokładnie i przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem dwie godziny. Od czasu do czasu zaglądać i zdejmować łyżką szumowiny z wierzchu.

Kiedy przestana się robić szumowiny dorzucić przyprawy i gotować dalej.

Po godzinie dorzucić warzywa - mogą być w całości albo pokrojone - ja część marchewek kroje w talarki a cześć w dość duże słupki, pietruszki dziele na słupki, selera na mniejsze części a pora przekrajam wzdłuż ale nie do końca by się nie rozpadł.

Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i całość gotuję ok. godziny albo półtorej na małym ogniu pod przykryciem. Pod sam koniec dodaję soli do smaku.

Z warzyw można zrobić sałatkę z majonezem a mięso albo zjeść z musztardą chrzanową albo zmielić, podsmażyć z drobno siekaną cebulka na oleju i użyć jako farszu do pierogów albo naleśników.

PS Moja babcia dodawała do rosołu kawałek kapusty włoskiej.

PS Taki rosół jest świetną bazą dla innych zup, np pomidorowej.

PS Jeżeli zostanie rosołu to można go przecedzić, ostudzić i zamrozić.

Przepisy z tych kategorii

Warsztaty w Folwarku Żuławskim i flaki wołowe
7

Warsztaty w Folwarku Żuławskim…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Flaki po  warszawsku
4

Flaki po warszawsku

upl upl
Niebo w gębie

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.
1

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Klopsiki szwedzkie
4

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szwedzkie klopsiki z IKEA
1

Szwedzkie klopsiki z IKEA

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chili con carne
1

Chili con carne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami
1

Schab cielęcy z sosie tuńczyko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Francesinha
2

Francesinha

food² food²
Food Square

Wołowina po wietnamsku z brokułami i fasolką szparagową
1

Wołowina po wietnamsku z broku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Burgery wołowe
1

Burgery wołowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Boeuf Stroganow
1

Boeuf Stroganow

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!