Rosół na jesienne słoty

Rosół na jesienne słoty

pół kilograma mięsa wołowego na rosół (niezbyt chudego, najlepiej z kostka albo chrząstką)

2,5-3 litry wody

włoszczyzna: 2-3 marchewki, pół selera, 3 małe pietruszki, kawałek pora albo cebula (przekrojona na pół i podpieczona na suchej patelni przekrojoną stroną)

przyprawy: 4 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren owoców jałowca, 5 ziaren pieprzu

sól do smaku

Mięso umyć dokładnie i przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem dwie godziny. Od czasu do czasu zaglądać i zdejmować łyżką szumowiny z wierzchu.

Kiedy przestana się robić szumowiny dorzucić przyprawy i gotować dalej.

Po godzinie dorzucić warzywa - mogą być w całości albo pokrojone - ja część marchewek kroje w talarki a cześć w dość duże słupki, pietruszki dziele na słupki, selera na mniejsze części a pora przekrajam wzdłuż ale nie do końca by się nie rozpadł.

Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i całość gotuję ok. godziny albo półtorej na małym ogniu pod przykryciem. Pod sam koniec dodaję soli do smaku.

Z warzyw można zrobić sałatkę z majonezem a mięso albo zjeść z musztardą chrzanową albo zmielić, podsmażyć z drobno siekaną cebulka na oleju i użyć jako farszu do pierogów albo naleśników.

PS Moja babcia dodawała do rosołu kawałek kapusty włoskiej.

PS Taki rosół jest świetną bazą dla innych zup, np pomidorowej.

PS Jeżeli zostanie rosołu to można go przecedzić, ostudzić i zamrozić.

Przepisy z tych kategorii

Warsztaty w Folwarku Żuławskim i flaki wołowe
7

Warsztaty w Folwarku Żuławskim…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Flaki po  warszawsku
4

Flaki po warszawsku

upl upl
Niebo w gębie

Zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego

Cukiniowa zupa krem z czosnku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Grochówka wegetariańska

Grochówka wegetariańska

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa – krem ze szparagów

Zupa – krem ze szparagów

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

Mazurek pomarańczowy z polewą…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Pierogi leniwe
6

Pierogi leniwe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Rosół z domowym makaronem
1

Rosół z domowym makaronem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem
2

Rosół z kaczki z uszkami ze sz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kiszka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i bazylią

Kiszka ziemniaczana z suszonym…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Paprykarz
2

Paprykarz

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy