Rosół na jesienne słoty

Rosół na jesienne słoty

pół kilograma mięsa wołowego na rosół (niezbyt chudego, najlepiej z kostka albo chrząstką)

2,5-3 litry wody

włoszczyzna: 2-3 marchewki, pół selera, 3 małe pietruszki, kawałek pora albo cebula (przekrojona na pół i podpieczona na suchej patelni przekrojoną stroną)

przyprawy: 4 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren owoców jałowca, 5 ziaren pieprzu

sól do smaku

Mięso umyć dokładnie i przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem dwie godziny. Od czasu do czasu zaglądać i zdejmować łyżką szumowiny z wierzchu.

Kiedy przestana się robić szumowiny dorzucić przyprawy i gotować dalej.

Po godzinie dorzucić warzywa - mogą być w całości albo pokrojone - ja część marchewek kroje w talarki a cześć w dość duże słupki, pietruszki dziele na słupki, selera na mniejsze części a pora przekrajam wzdłuż ale nie do końca by się nie rozpadł.

Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i całość gotuję ok. godziny albo półtorej na małym ogniu pod przykryciem. Pod sam koniec dodaję soli do smaku.

Z warzyw można zrobić sałatkę z majonezem a mięso albo zjeść z musztardą chrzanową albo zmielić, podsmażyć z drobno siekaną cebulka na oleju i użyć jako farszu do pierogów albo naleśników.

PS Moja babcia dodawała do rosołu kawałek kapusty włoskiej.

PS Taki rosół jest świetną bazą dla innych zup, np pomidorowej.

PS Jeżeli zostanie rosołu to można go przecedzić, ostudzić i zamrozić.

Przepisy z tych kategorii

Warsztaty w Folwarku Żuławskim i flaki wołowe
7

Warsztaty w Folwarku Żuławskim…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Flaki po  warszawsku
4

Flaki po warszawsku

upl upl
Niebo w gębie

Jagodzianki z kruszonką bez lukru! Lipcowa klasyka
1

Jagodzianki z kruszonką bez lu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bigos z młodej kapusty - pyszny

Bigos z młodej kapusty - pyszn…

Beti Beti
kruche babeczki

Kompot z truskawek i rabarbaru

Kompot z truskawek i rabarbaru

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Barszcz litewski z botwinką i zakwasem z buraków. Kuchnia vintage
1

Barszcz litewski z botwinką i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Prowansalska soupe au pistou

Prowansalska soupe au pistou

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa botwinka
1

Zupa botwinka

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa rybna po tajsku

Zupa rybna po tajsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne