Postanowiłam upiec dziś dwie pieczenie przy jednym ogniu, a mianowicie przygotować jedna potrawę na dwa blogowe wydarzenia – yellow food z okazji Dnia Kobiet oraz z okazji ryżowego weekendu. Po krótkim namyśle padło na kurczaka z ryżem i żółtymi warzywami. Szybko się go robi, smakuje wyjątkowo dobrze i wiem ze powtórzę go nieraz.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st CUbij białka na sztywno, dodaj cukier kryształ. Ubijaj dalej. Wsadź miskę z białkami do lodówki na czas robienia 2 części ciasta.W osobnej misce miksuj migdały, cukier puder i jajka na średniej prędkości około 3 min. Zmniejsz prędkość miksera do najniższej dodaj mąkę i miksuj tylko do momentu, gdy składniki się połączą.
Ostatnio bardzo polubiłam pieczenie ciasteczek, pozbierałam mnóstwo przepisów na różne ciastka i zamierzam je wypróbować po kolei. Dziś przyszła chęć i chwila na ciasteczka słonecznikowo - owsiane wg przepisu Komarki. Uwielbiam płatki owsiane, słonecznik także, więc przepis bardzo mi się spodobał. Ciasteczka robi się szybko i łatwo i są bardzo pyszne :) Zachęcam! :)
Nie umiem nie piec. Nie umiem nie piec serników. A to sernik nie jest zwyczajny. Jest inny, bo z makiem. Jakby mało było na świątecznym stole pyszności, mój Ukochany zażyczył sobie czegoś makowego. No to zrobiłam :) Ser w połączeniu z makiem to naprawdę udany i pyszny duecik.
To moja druga propozycja do czeskiego tygodnia - knedliki z bułki . Świetnie pasują do gulaszu wołowego i do innych mięs z dużą ilością sosu . Ich przygotowanie nie jest trudne , najdłużej trwa samo gotowanie .
Ciasto wyszło nie za słodkie , maślane w smaku, lekkie i puszyste - dokładnie takie, jakie powinno być prawdziwe drożdżowe. Najlepsze tego samego dnia, na drugi dzień nie jest już takie puchate, ale nadal smaczne :)
Taki obiad przygotowuję czasami, kiedy mam naprawdę mało czasu - cała procedura zajmuje może 15 minut, jeżeli nie mamy czasu, aby wcześniej zanurzyć mięso w sosie sojowym. O tej porze roku warto też wzbogacić dietę w kiełki, które zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów, i są pewnie bardziej wartościowe niż warzywa sprowadzane z Hiszpanii czy z Maroka.
Przepis na tego sympatycznego baranka podała w Galerii Potraw Driadea - tak mi się spodobał , że postanowiłam go upiec na święta ! Moje dziecię stwierdziło , że wygląda jak żółwik ;-)