Baranek ;-)

Baranek ;-)

Zdjęcie - Baranek ;-)
  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Przepis na tego sympatycznego baranka podała w Galerii Potraw Driadea - tak mi się spodobał , że postanowiłam go upiec na święta ! Moje dziecię stwierdziło , że wygląda jak żółwik ;-)

Zdjęcie - Baranek ;-)
  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 500 g mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 op.drożdży instant ( 7g )
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

oprócz tego :

  • 1 jajko - do posmarowania ciasta
  • goździki lub rodzynki - na oczy 


          Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże, sól, jajko, wlać szklankę letniej wody. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać masło. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny - ciasto powinno podwoić swą objętość.

         Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, uformować na niej baranka ( z kulek ciasta ) . Odstawić na 10 minut.

Zdjęcie - Baranek ;-)
  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

       Posmarować baranka roztrzepanym jajkiem, wetknąć goździki jako oczy.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 30 minut.

Zdjęcie - Baranek ;-)
  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upieczonego baranka można ozdobić lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z odrobiną gorącej wody.

   


Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl”>

Kategorie przepisów