Delikatny sernik waniliowy na kokosowym spodzie

Delikatny sernik waniliowy na kokosowym  spodzie

Chciałam zrobić sernik nowojorski ale po lekkich modyfikacjach i wyeliminowaniu cytryny - wyszedł mi taki:

Spód:

225 g herbatników

25 g wiórków kokosowych

150 g roztopionego masła

Masa serowa:

700 g sera śmietankowego, tłustego

180 g śmietan - kwaśnej i tłustej - co najmniej 22%

220 cukru-pudru

3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 duże jajka

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

Zmiksować ciastka z wiórkami - mają mieć konsystencję bułki tartej. Dodać masło stopione i wymieszać. masę przełożyć do tortownicy - wyłożonej folią aluminiową - przyklepać, ugnieść i na 30 minut odstawić do lodówki - niech stężeje.

W tym czasie serek wymieszałam z cukrem, dodałam śmietanę, ekstrakt waniliowy, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszałam - w mikserze. Wylałam na przestudzony, zastygły spód z ciastek  i wstawiłam na 1 godzinę i 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Ciasto - dzięki proszkowi do pieczenia urosło, wybrzuszyło się - a po upieczeniu, opadło ale w granicach normy. Nie wyjęłam go od razu z piekarnika ale studziłam przez godzinę w piekarniku otwartym na oścież.

Przestudzone ciasto wstawiłam na całą noc do lodówki. A nastepnie posmarowałam polewą czekoladową - tabliczka czekolady+3 łyżki masła i dwie łyżki kwaśnej śmietany 22% stopione i wymieszane na gładką masę.

A to efekt:

Zdjęcie - Delikatny sernik waniliowy na kokosowym  spodzie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów