Indyk z kiełkami stir-fry
Taki obiad przygotowuję czasami, kiedy mam naprawdę mało czasu - cała procedura zajmuje może 15 minut, jeżeli nie mamy czasu, aby wcześniej zanurzyć mięso w sosie sojowym. O tej porze roku warto też wzbogacić dietę w kiełki, które zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów, i są pewnie bardziej wartościowe niż warzywa sprowadzane z Hiszpanii czy z Maroka.
Składniki:
300 g filetu z indyka lub kurczaka
1 papryczka chilli
opakowanie kiełków stir-fry
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego do smażenia
Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem sojowym i odstaw na 30 minut (można też smażyć od razu). Olej rozgrzej w woku lub dużej patelni, wrzuć chilli i smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty. Dorzuć mięso, zwiększ ogień i smaż całość przez 3-4 minuty. Następnie dorzuć kiełki i smaż przez kolejnych 5 minut. Podawaj od razu.