Drożdżowy placek ze śliwkami

Drożdżowy placek ze śliwkami

W ramach opróżniania zamrażarki z zapasów postanowiłam zrobić ciasto ze śliwkami. Dawno nie robiłam drożdżowego, więc postanowiłam wypróbować przepis Bajaderki z forum CinCin na placek ze śliwkami i kruszonką. Ciasto wyszło nie za słodkie , maślane w smaku, lekkie i puszyste - dokładnie takie, jakie powinno być prawdziwe drożdżowe. Najlepsze tego samego dnia, na drugi dzień nie jest już takie puchate, ale nadal smaczne :)

Zdjęcie - Drożdżowy placek ze Å›liwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

zaczyn :

  • 4 łyżeczki suchych drożdży [ lub 40 g świeżych ]
  • pół szklanki letniego mleka
  • pół szklanki mąki
  • ćwierć łyżeczki cukru

ciasto :

  • pół szklanki letniego mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii [ dałam aromat waniliowy ]
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 50 g masła [ rozpuszczonego ]
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 i 3/4 szklanki mąki

kruszonka :

  • 180 g mąki [ dałam mniej - ok.120 g ]
  • 100 g cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 100 g mocno rozgrzanego , roztopionego masła
  • ćwierć łyżeczki cynamonu

na wierzch :

  • śliwki - ok.20 sztuk [ u mnie mrożone ]



Mleko wlać do dużej miski , dodać drożdże i zostawić na kilka minut. Dodać mąkę , cukier i wymieszać. Przykryć i odstawić, aż podwoi swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Przygotować kruszonkę - mąkę wymieszać z cukrami i cynamonem, zalać gorącym, stopionym masłem i wszystkie składniki dobrze połączyć.

Dużą blachę o wymiarach 43 x 30 cm [ u mnie ok.40 x 35 ] posmarować masłem, wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je równomiernie [ ciasto będzie dość cienkie ] . Ułożyć rzędami połówki śliwek [ skórką do ciasta ] , posypać kruszonką [ głównie pomiędzy śliwkami ] , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Piec w temperaturze 180 C , aż ciasto lekko się zrumieni [ u mnie około 35 minut ] .

Kategorie przepisów