Pomyslalam o wypelnionych kapeluszach wyciagnietych z piekarnika, cieplutkich, pelnych aromatycznego nadzienia. No i kupilam je. Przyzadzilam jak zwykle, a potem pomyslalam sobie, ze moglam nadziac je czyms innym. No, ale nic straconego, nastepnym razem wymysle do nich jakies inne nadzienie. Teraz bylo bardzo prosto, ale smacznie. Lubie polaczenie pieczarek z cebulka, czosnkiem i serem. Do tego koniecznie sporo pieprzu.
Ta sałatka nie wymaga chyba komentarza.Na szczęście rozpoczyna się sezon na pyszne, soczyste pomidory. Wystarczy dodać do nich mozarellę, świeże gałązki bazylii, sól, pieprz i odrobinę oliwy z oliwek i mamy pyszną sałatkę.
Przebój imprez grillowych i nie tylko :) Przepis na tę smaczną warstwową sałatkę znalazłam kiedyś na gazetowym forum Kuchnia - niestety nie pamiętam , czyjego jest autorstwa. Robiłam ją już kilkakrotnie i za każdym razem bardzo szybko znika :)
Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry. Sałatę podrzeć na kawałki, ułożyć na talerzu. Plastry pomidora i mozzarelli układać na przemian na listkach sałaty. Do około 2 łyżek oliwy dodać odrobinę octu balsamicznego, wyciśnięty jeden ząbek czosnku, odrobinę soli i pieprzu do smaku. Całość dokładnie wymieszać, polać pomidory i mozzarellę.
Kurczak ma tę zaletę, że szybko się go przygotowuje ( przy braku czasu to istotny szczegół ) , chociaż zbyt często jedzony może się znudzić. Czasem , żeby jednak tak nudno nie było robię eksperymenty - tym razem zrobiłam faszerowane kieszonki z piersi kurczaka [akurat w lodówce miałam kilka pieczarek, więc pomysł na nadzienie sam się znalazł ;) ]