Dziś wpadłam na pomysł upieczenia mazurka składającego się w większości z ziaren i suszonych owoców. Substancją sklejającą mój wypiek jest dodatek masła, cukru i miodu. To świetna i o wiele zdrowsza alternatywa klasycznego mazurka, zachęcam do spróbowania.
Pyszny, tradycyjny mazurek z masą kajmakową. Słodki, kruchy i piekny. Można tez zamiennie robić z polewą czekoladową i bakaliami. Idealny na Wielkanocny stół.
By dopełnić corocznej tradycji przystąpiłam do przygotowania mazurków. Jak zwykle są małe, akurat takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyka mojego, rodziny i przyjaciół. Ten kto zagląda do mnie regularnie wie, że jak zwykle te małe mazurki są moim wielkanocnym prezentem dla bliskich mi osób.
Wiem, że już dawno po świętach, jednak chciałam podzielić się przepisem na jeszcze jeden mazurek. Tym razem dla wielbicieli mniej słodkich wypieków, do których sama się zaliczam ;-) Bardzo krucha, maślano-migdałowa podstawa, słodkie wiśnie i gorzka czekolada. Polecam nie tylko na święta!
Nie jestem w stanie wyrazić smaków mazurka, jednym słowem petarda. Mazurek jest pyszny, ciasto bardzo kruche, masa kajmakowa i orzechy tworzą cudowne połączenie
Dziś przedstawiam kolejny przepis na świąteczne słodkości. Mazurek na kruchym spodzie z konfiturą różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:)