Mazurek z masa kajmakową
Pyszny, tradycyjny mazurek z masą kajmakową. Słodki, kruchy i piekny. Można tez zamiennie robić z polewą czekoladową i bakaliami. Idealny na Wielkanocny stół.
SKŁADNIKI:
750 g mąki pszennej
400 g masła
200 g cukru pudru
4 żółtka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka
gotowa masa kajmakowa
Z podanych składników wyrób elastyczne i jednolite ciasto. Owiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na okrągłe mazurki dowolnej wielkości. Z ciasta uformuj wałek i przyklej rant wkoło. Połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj mazurki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25-30 minut – do złotego koloru. Na ostudzone mazurki wyłóż warstwę masy kajmakowej i dowolnie dekoruj.
Smacznego :-)