Mazurek z wiśniami i czekoladą
Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate
28 kwi , 2014
2 komentarzy
Wiem, że już dawno po świętach, jednak chciałam podzielić się przepisem na jeszcze jeden mazurek. Tym razem dla wielbicieli mniej słodkich wypieków, do których sama się zaliczam ;-) Bardzo krucha, maślano-migdałowa podstawa, słodkie wiśnie i gorzka czekolada. Polecam nie tylko na święta!
Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia
Scroll down for recipe in English
Mazurek z wiśniami i czekoladą
( blaszka 30×40 cm)
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 15o g mielonych migdałów
- 150 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
Składniki na masę:
- 150 g mielonych migdałów
- 1 białko jajka
- 2 szklanki wiśni bez pestek (z konfitury lub kompotu)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek śmietanki 30%
- 2 łyżeczki masła
- uprażone na suchej patelni migdały do posypania
- kandyzowane wiśnie do podania
Przygotowanie:
- W misce miksera wymieszaj mąkę z migdałami, po czym wmieszaj masło. Następnie dodaj cukier i żółtka, mieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkuj je, wyłóż nim natłuszczoną formę do ciasta i włóż na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie nakłuj je gęsto widelcem, wyłóż białko wymieszane z resztą migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz do zarumienienia, około 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia, po czym wyłóż na niego przygotowane wiśnie.
- Posiekaną czekoladę umieść w małym rondelku, dodaj 5 łyżek wrzącej wody i rozpuść podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodaj śmietankę, masło i wymieszaj do połączenia się w jednolitą masę.
- Rozprowadź czekoladę na przygotowanym cieście, posyp migdałami i odstaw do wystudzenia. Podawaj z kandyzowanymi wisienkami.
Smacznego!
English version
Easter shortbread with cherries and chocolate
(30×40 cm baking pan)
Ingredients for the dough:
- 150 g of flour
- 15o g ground almonds
- 150 g unsalted butter
- 4 tbsp icing sugar
- 3 egg yolks
Ingredients for the filling and topping:
- 150 g ground almonds
- 1 egg white
- 2 cups pitted cherries (from jam or compote)
- 200 g of dark chocolate
- 6 tablespoons of cream
- 2 teaspoons unsalted butter
- toasted almonds for sprinkling
- candied cherries to serve
Preparation:
- Preheat your oven to 180 oC. In the bowl of a stand mixer with a dough hook attached, combine the flour with almonds, stir in the butter. Add the sugar and egg yolks, keep mixing it until it forms a dough. Use a rolling pin to roll it about 0,5 cm thick. Put into a greased baking pan and refrigerate for an hour.
- After this time, prick the dough with a fork and spread egg white mixed with almonds. Bake until golden brown, for about 20-25 minutes. Remove from oven, set aside to cool down, then add cherries .
- Place the chopped chocolate in a small saucepan, add 5 tablespoons of boiling water and dissolve by heating over low heat. Next add the cream and butter and mix to combine.
- Spread the chocolate onto the prepared crust with cherries, sprinkle with toasted almonds and set aside to cool. Serve with candied cherries.
Enjoy!