Mazurek różano-kawowy
Dziś przedstawiam kolejny przepis na świąteczne słodkości. Mazurek na kruchym spodzie z konfiturą różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam
Scroll down for recipe in English
Mazurek różano-kawowy
(12 porcji, blaszka 40x25cm)
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki uniwersalnej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
Składniki na nadzienie:
- ok 200 g konfitury z róży
- 300 g białej czekolady, posiekanej
- 250 g śmietanki 36 %
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- uprażone na suchej patelni płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem blaszkę do pieczenia.
- W celu przygotowania ciasta, wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera cukier puder z masłem. Gdy masa będzie w miarę jednolita dodaj mąkę wraz z żółtkami i pougniataj przez chwilę tylko do uzyskania jednolitego ciasta (nie za długo), po czym uformuj z niego kulę i wstaw na 20 minut do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż do przygotowanej blaszki. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie czekoladowe. Rozgrzej śmietankę prawie do wrzenia, wsyp posiekaną białą czekoladę i kawę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności lekko podgrzej.
- Wyłóż na ostudzone ciasto konfiturę z róży i na to przygotowaną masę czekoladową.
- Posyp migdałami i wstaw na całą noc do lodówki aby masa stężała.
Smacznego!
English version
Easter shortbread with coffee and rose petals
(12 servings,40x25cm baking pan)
Ingredients for the shortbread:
- 300 g all-purpose flour
- 200 g of cold butter
- 100g icing sugar
- 4 egg yolks
Ingredients for the filling:
- 200 g rose petal jam
- 300 g of white chocolate, chopped
- 250 g of double cream
- 1 teaspoon instant coffee
- toasted slivered almonds
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC. Grease a baking pan with butter.
- In the bowl of a stand mixer with a dough hook attached or by hands, combine powdered sugar and butter until it forms a dough. Next add flour along with egg yolks and knead just until it forms a nice dough. Place in the refrigerator for 20 minutes.
- After this time, use a rolling pin to roll the dough to about 0,5 cm thickness and place in the baking pan. Prick the dough with a fork and place in the preheated oven for 15-20 minutes, or until a nice golden brown. Remove from the oven and allow to cool.
- In the meantime, prepare the chocolate filling. Heat the cream, add chopped white chocolate and coffee and stir until smooth.
- Spread rose petal jam on cooled dough, next spread the chocolate and sprinkle with toasted almonds.
- Place in the refrigerator at least for a night.
Enjoy!