Mazurek różano-kawowy

Dziś przedstawiam kolejny przepis na świąteczne słodkości. Mazurek na kruchym spodzie z konfiturą różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mazurek różano-kawowy

(12 porcji, blaszka 40x25cm)

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki uniwersalnej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka

Składniki na nadzienie:

  • ok 200 g konfitury z róży
  • 300 g białej czekolady, posiekanej
  • 250 g śmietanki 36 %
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • uprażone na suchej patelni płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem blaszkę do pieczenia.
  2. W celu przygotowania ciasta, wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera cukier puder z masłem. Gdy masa będzie w miarę jednolita dodaj mąkę wraz z żółtkami i pougniataj przez chwilę tylko do uzyskania jednolitego ciasta (nie za długo), po czym uformuj z niego kulę i wstaw na 20 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż do przygotowanej blaszki. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.
  4. W międzyczasie przygotuj nadzienie czekoladowe. Rozgrzej śmietankę prawie do wrzenia, wsyp posiekaną białą czekoladę i kawę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności lekko podgrzej.
  5. Wyłóż na ostudzone ciasto konfiturę z róży i na to przygotowaną masę czekoladową.
  6. Posyp migdałami i wstaw na całą noc do lodówki aby masa stężała.

Smacznego!

Zdjęcie - Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Easter shortbread with coffee and rose petals

(12 servings,40x25cm baking pan)

Ingredients for the shortbread:

  • 300 g all-purpose flour
  • 200 g of cold butter
  • 100g icing sugar
  • 4 egg yolks

Ingredients for the filling:

  • 200 g rose petal jam
  • 300 g of white chocolate, chopped
  • 250 g of double cream
  • 1 teaspoon instant coffee
  • toasted slivered almonds

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Grease a baking pan with butter.
  2. In the bowl of a stand mixer with a dough hook attached or by hands, combine powdered sugar and butter until it forms a dough. Next add flour along with egg yolks and knead just until  it forms a nice dough. Place in the refrigerator for 20 minutes.
  3. After this time, use a rolling pin to roll the dough to about 0,5 cm thickness and place in the baking pan. Prick the dough with a fork and place in the preheated oven for 15-20 minutes, or until a nice golden brown. Remove from the oven and allow to cool.
  4. In the meantime, prepare the chocolate filling. Heat the cream, add chopped white chocolate and coffee and stir until smooth.
  5. Spread rose petal jam on cooled dough, next spread the chocolate and sprinkle with toasted almonds.
  6. Place in the refrigerator at least for a night.

Enjoy!

Zdjęcie - Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy