Co zrobić ze sporą ilością ugotowanych już ziemniaków.
Otóż warto przygotować takie placuszki jak na zdjęciu powyżej.
Bardzo prosto, tylko trochę trzeba ręce ubrudzić, ale…warte są takiego poświęcenia.
Zapiekanki każdy lubi, mam taką nadzieję. U mnie każdy, ostatnio zamarzyły się nam właśnie, ale syn nie chciał tradycyjnych, tylko żeby były jakieś dodatki. Więc zapiekanki zrobiłam z pieczarkami, serem, salami i rukolą.
Moje starsze dziecko marzyło o mini pizzach, więc w sumie dawno nie było, to zrobiliśmy (...) Ciasto fajne, puszyste nawet na drugi dzień, dałabym tylko więcej soli :-), nie trzeba czekać długo na wyrośnięcie, bo rośnie jak szalone.
Dziś przychodzę w wybawieniem, oto (prawie) klasyczny Quiche Lorraine- boczek, por dla wzmocnienia smaku, jajeczna masa. No właśnie, dziś upieczemy ją bez żadnego spodu. W ten sposób uzyskamy danie trochę na wzór frittaty- jajeczny placek z dodatkami. Wspaniałe rozwiązanie na szybką kolację na ciepło, gdy wpada kilku niezapowiedzianych gości.