Domowe burgery

Domowe burgery

Zdjęcie - Domowe burgery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wczoraj były domowe bułki do burgerów - klik, a dziś burgery. Zawsze to dużo zdrowsza wersja niż inne kupowane gdziekolwiek, już nie będę wymieniać ;-). Kotlety zrobiłam z mięsa mielonego z indyka, do tego natka pietruszki, troszkę bułki tartej, sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, ketchup i jajko. Reszta to dodatki jakie miałam w lodówce i nie tylko w niej. Każdy może smak dostosować pod siebie :-). Wyszły bardzo smaczne i polecam Wam takie domowe :-). Miłego dzionka :-))

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • natka pietruszki
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki ketchupu
  • olej kokosowy do smażenia


Reszta dodatków:

  • cebula czerwona
  • rukola
  • pomidor
  • ogórki kiszone
  • papryka
  • ser żółty plasterki
  • majonez, ketchup, sos tatarski


1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy. Formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron. Powinny nam się ładnie zarumienić.
2. Dodatki kroimy: ogórki, pomidora w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki.
3. Moje bułki były ciepłe, ponieważ burgery robiłam zaraz po ich upieczeniu, jeśli robicie później, to bułki można podgrzać w piekarniku.
4. Bułki przekrawamy na pół. Na dolnej części rozprowadzamy trochę sosu lub majonez, albo ketchup, następnie ja dałam cebulę, trochę rukoli, kotlecika, na kotlecika ketchup, plaster sera i resztę składników, na ostatni składnik tez troszkę sosu i nałożyłam wierzch bułki. Lekko dociskamy i zjadamy :-)). Smacznego :-)

Zdjęcie - Domowe burgery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowe burgery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowe burgery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów