Domowe burgery
Wczoraj były domowe bułki do burgerów - klik, a dziś burgery. Zawsze to dużo zdrowsza wersja niż inne kupowane gdziekolwiek, już nie będę wymieniać ;-). Kotlety zrobiłam z mięsa mielonego z indyka, do tego natka pietruszki, troszkę bułki tartej, sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, ketchup i jajko. Reszta to dodatki jakie miałam w lodówce i nie tylko w niej. Każdy może smak dostosować pod siebie :-). Wyszły bardzo smaczne i polecam Wam takie domowe :-). Miłego dzionka :-))
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- natka pietruszki
- kurkuma
- słodka papryka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki ketchupu
- olej kokosowy do smażenia
Reszta dodatków:
- cebula czerwona
- rukola
- pomidor
- ogórki kiszone
- papryka
- ser żółty plasterki
- majonez, ketchup, sos tatarski
1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy. Formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron. Powinny nam się ładnie zarumienić.
2. Dodatki kroimy: ogórki, pomidora w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki.
3. Moje bułki były ciepłe, ponieważ burgery robiłam zaraz po ich upieczeniu, jeśli robicie później, to bułki można podgrzać w piekarniku.
4. Bułki przekrawamy na pół. Na dolnej części rozprowadzamy trochę sosu lub majonez, albo ketchup, następnie ja dałam cebulę, trochę rukoli, kotlecika, na kotlecika ketchup, plaster sera i resztę składników, na ostatni składnik tez troszkę sosu i nałożyłam wierzch bułki. Lekko dociskamy i zjadamy :-)). Smacznego :-)