Zapiekanki z salami i rukolą
Dzień dobry :-) Zapiekanki każdy lubi, mam taką nadzieję. U mnie każdy, ostatnio zamarzyły się nam właśnie, ale syn nie chciał tradycyjnych, tylko żeby były jakieś dodatki. Więc zapiekanki zrobiłam z pieczarkami, serem, salami i rukolą. Bardzo nam smakowały, polecam i miłej niedzieli Wam życzę :-)
Składniki na 8 sztuk:
- 4 pół bagietki
- 350 g pieczarek
- 100 g startej mozzarelli
- 12 plasterków salami u nas z pomidorami
- świeża rukola
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- ketchup, majonez lub ulubiony sos
1. Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy.
2. Pieczarki myjemy, kroimy na drobno i wrzucamy do cebuli, solimy i smażymy.
3. Pół bagietki kroimy na pół. Plasterki salami kroimy również na pół.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim przekrojone bagietki. Na każdą dajemy usmażone pieczarki, po pieczarkach posypujemy serem i układamy na serze po 3 połówki salami.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy zapiekanki i pieczemy około 15 minut. Ser powinien się nam ładnie roztopić.
6. Wyjmujemy, na bagietki dajemy majonez/ketchup lub sos, co kto lubi i dajemy umytą rukolę. Gotowe :-) Smacznego :-)