Odkryłam właśnie, że na moim blogu nie ma przepisu na najprostsze, najzwyklejsze ciasto marchewkowe, a przecież ono jest takie pyszne. Zachwyca kolorem, urzeka smakiem, a do tego potrzeba naprawdę wiele czasu by je przygotować. Zatem marchewki w dłoń i do dzieła.
To, co wyróżnia dobu jorim od innych przepisów na tofu jest sposób jego przygotowania. Ten wegański ser najpierw obtacza się w skrobi, a następnie smaży na rozgrzanym oleju. Dzięki temu powstaje cudownie chrupiąca skórka i delikatny miękki środek. Najważniejsza w przepisie na tofu po koreańsku jest jednak marynata.
Podobno sernik, to ulubiony deser większości z nas, kochamy serniki na zimno i na ciepło, serniki z bakaliami, makiem, czekoladą. Dzisiaj sernik bez zbędnych dodatków, na spodzie z pokruszonych ciasteczek, pieczony w tortownicy, bardzo kremowy o delikatnym cytrynowym smaku 🙂
Był u mnie już przepis na knedle z truskawkami i śliwkami. Dzisiaj zaproponuję knedle z brzoskwiniami. Do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników jak ziemniaki, mąka, jajka i brzoskwinie z puszki
Pyszna jesienna tarta z gruszkami, na czekoladowym spodzie ciasteczkowym i z puszystym kremem mascarpone. Idealny przepis na prostą i jednocześnie pyszną tartę bez pieczenia.
To ostatnio ulubione ciasteczka moich dzieci. Z krótką listą składników, choć przepis można wzbogacić o posiekane orzechy, suszone owoce lub posiekaną czekoladę. Robi się je bardzo szybko i w mgnieniu oka znikają ze słoika w którym je przechowuję. Mają ciekawy orzechowy smak, są chrupiące i w moim przekonaniu zdrowsze od sklepowych słodyczy