Kluski kładzione, to jedne z ulubionych dań mojego Mateuszka. Kluchy, pampuchy, naleśniki, kopytka, pierogi na słodko.....takie dania znikają w ekspresowym tempie z talerzy dzieciaków.
Najpierw na dużej patelni o wysokich brzegach albo w rondelku o szerokim dnie trzeba rozgrzać oliwę, wrzucić cebule i podsmażyć aż się zeszkli. Potem dodać umyty ryż - smażyć 2 min, uważając by się nie przypalił i wlać wino - 3-4 minuty smażyć aż wino odparuje i dodać pół szklanki bulionu. Zagotować - zmniejszyć ogień, ale tylko troszkę, by w rondlu bulgotało i mieszać od czasu do czasu.
Małe, okragłe kotleciki..Połączenie mięsa mielonego z kapustą i ryżem, podane z pomidorowym sosem. Ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych, które czasami wydają się zbyt zwyczajne. Całkiem smaczne, choć bez szaleństwa.
Użyłam brokułów i ziemniaków w stosunku 1:1, dodałam jajko i przyprawę gyros. Jest to również pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Te placki-kotlety najbardziej smakują na ciepło:))