Kolejną babką, którą upiekłam na święta była babka herbaciana. Przepis na nią już mam na blogu, ale myślę, że warto o niej przypomnieć. To bardzo dobra babka, lekko wilgotna i z delikatnie wyczuwalnym herbacianym aromatem.
Dzisiaj na dobre zawitała do nas jesień... razem z jesienią kalendarzową, przyszedł deszcz i wiatr. Czas włączać ogrzewanie centralne wieczorami, a i herbata jakoś lepiej smakuje. Do herbaty zaś nie ma jak ciasto dyniowe
Biszkopt, gruba warstwa delikatnego kremu kokosowego, dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu, a całość posypana prażonymi wiórkami kokosowymi. Mmm... można się rozpłynąć :-) Szczerze polecam i to nie jako ciasto "kryzysowe", ale na największe uroczystości.
Biszkopt , krem nutellowo-śliwkowy i bita śmietana. Brzmi smakowicie ? Faktycznie było smaczne. Mojego m-żonka jednak nie zachwyciło , może dlatego , że nie przepada on za czekoladowymi kremami.
Tym razem sposób na domowe ciasto francuskie, smakiem przewyższające znacznie ciasto dostępne w sklepie. Wymaga trochę pracy związanej z wałkowaniem i chłodzeniem ale gra jest warta świeczki. Jako nadzienia użyłem pijanej masy marcepanowej