Czekolada, zawsze do kardamonu pasowała, ale pytanie, czy będzie pasowała również w cieście. Okazało się, że jak najbardziej. Kardamon robi tutaj za kluczowy składnik smaku i nadaje sens całemu deserowi. Można nawet powiedzieć, że to ciasto bez kardamonu kompletnie traci sens. Spróbujcie koniecznie, może przy okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia, bo przecież nie jest nigdzie powiedziane, że trzeba się ograniczać do makowców i serników.
. Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości. Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!
Lekki i delikatny jak chmurka! Na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie jak tradycyjny sernik, robiony z twarogu. Nawet wgryzając się w jego pulchną i niezwykle delikatną masę, nikt nie rozpozna, że został przygotowany wyłącznie z jogurtów greckich.
Jest obłędny, cudownie intensywny, jeden kawałek zabiera nas w cudowną podróż pełną czekolady... Jest kruchutki, kakaowy spód, a na tym niesamowicie czekoladowa masa serowa. Niezbyt słodka, bardzo intensywna. Sernik, mimo ubijania jajek, nie jest puszysty, ale zwarty i konkretny. Dwieście gram czekolady w końcu robi swoje! Na to mus z białej czekolady, który dla zachowania równowagi jest słodki, lekki i delikatny.