Ukrainka to miodowe, delikatne ciasto przekładane budyniowo - maślanym kremem. Pyszne! Robiłam je po raz pierwszy dwa tygodnie temu i nawet kawałeczek nie ostał się do zdjęcia.
W trakcie upalnego lata piecznie i dogrzewanie mieszkania gorącym piekarnikiem totalnie mnie nie kręci, stąd jak mam robić coś słodkiego - często trafia na desery na zimno, albo mrożone. Dlatego właśnie na urodziny córki (sierpień, akurat upalny czas) zrobiłam mrożony sernik z nutellą
W tym roku urodzaj mamy również na jabłka. Piękne, stare, prawdziwe antonówki. Wielkie, soczyste i słodkie. Część z nich została zamknięta w słoikach aby cieszyły nasze podniebienia w środku zimy, przypominając ciepłe i słoneczne lato.
Co u mnie? Znowu sernik ;). Dzisiaj kropkowany sernik z borówką amerykańską. Jeszcze w letnich klimatach, ale już takich końcowych... Będę tęsknić za latem, ja już tęsknię. (...) Jeszcze borówki, a potem może troszkę malin, które nadal czerwienią się na krzaczkach. Miłego dnia :)