Jedne z lepszych pierniczków jakie jadłam do tej pory, są mięciutkie i pyszne. Piekę je już teraz aby mieć czas na inne pyszności przed świętami choć te pierniki należą do tych które nie muszą leżakować. Polecam
Co roku pod choinkę moim bliskim daje w prezencie wykonane przeze mnie słodkości: pierniczki, muffinki albo magdalenki. W tym roku postanowiłam z tego ciasta piernikowego zrobić całkiem coś innego. Przy pomocy mamy, która mi pomogła przygotować ciasto i upiec elementy piernikowe zrobiłam piernikowe świeczniki.
Piernik jest pyszny, a jego największą zaletą jest to, że jest od razu gotowy do jedzenia – tzn. po przestudzeniu…;) Jeśli nie zdążyliście upiec piernika wcześniej a chcielibyście, żeby znalazł się na świątecznym stole to ciągle jeszcze możecie go przygotować….
Moczka to typowo śląski przysmak wigilijny. Kolokwialnie mówiąc, jest to rodzaj piernikowej paciajki, a dokładne jej zdefiniowanie nie jest łatwe, ponieważ ponoć w każdym śląskim domu moczka smakuje inaczej. Podstawą moczki jest zawsze piernik lub pierniczki.