Świeczniki z pierników
Co roku pod choinkę moim bliskim daje w prezencie wykonane przeze mnie słodkości: pierniczki, muffinki albo magdalenki. W tym roku postanowiłam z tego ciasta piernikowego zrobić całkiem coś innego. Przy pomocy mamy, która mi pomogła przygotować ciasto i upiec elementy piernikowe zrobiłam piernikowe świeczniki. Wydaje się to być trudne ale tak nie jest. Jedynie ozdabianie było męczące, dlatego wiem ze praca cukiernika wcale nie jest taka łatwa. A jak wam się takie prezenty podobają?
Świeczniki z pierników
ciasto:
Miód i masło roztopić w garnuszku. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać wszystko razem. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 24 h. Wyjąć ciasto z lodówki. Ciasto na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku. Wyciąć odpowiednie kształty gwiazdki oraz podstawę. Położyć na blasze na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 160-170 st. C. do zrumienienia przez 7-8 minut. Zdjąć z blachy, niech przestygną.
Zrobić lukier łącząc ze sobą składniki. Wlać go do rękawa cukierniczego, albo tutki z papieru albo za pomocą wykałaczek udekorować elementy świecznika lukrem, elementy ze sobą sklejać także za pomocą lukru.
Świeczniki z pierników
ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 140 g cukru pudru
- 60 g masła
- 75 g miodu
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 białko
- 120-140 g przesianego cukru pudru
- sok z cytryny (kilka kropel)
Miód i masło roztopić w garnuszku. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać wszystko razem. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 24 h. Wyjąć ciasto z lodówki. Ciasto na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku. Wyciąć odpowiednie kształty gwiazdki oraz podstawę. Położyć na blasze na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 160-170 st. C. do zrumienienia przez 7-8 minut. Zdjąć z blachy, niech przestygną.
Zrobić lukier łącząc ze sobą składniki. Wlać go do rękawa cukierniczego, albo tutki z papieru albo za pomocą wykałaczek udekorować elementy świecznika lukrem, elementy ze sobą sklejać także za pomocą lukru.